19 / 04 / 2024

Emlak vergisi beyannamesi nedir?

Emlak vergisi beyannamesi nedir?

Emlak vergisi beyannamesi, gayrimenkul ile sahibinin bilgilerinin detaylı olarak bildirildiği beyannamedir. 



Emlak vergisi beyannamesi, 1319 sayılı Kanun gereğince tahsil edilen verginin mükellefinin tespiti için veriliyor. 

 

Gayrimenkulünün tapusu ile ilgili birime giden kimseler, her bir emlak türü için ayrı ayrı form ve beyanname doldurmak zorunda oluyor. Bu beyannameler; Emlak vergisi Beyannamesi adı altında veriliyor. Beyannameler emlak vergisi beyannamesi arazi formu, emlak vergisi beyannamesi arsa formu ve emlak vergisi beyannamesi bina formu olarak sıralanıyor. 


 
Taşınmazın sahibi veya irtifa hakkı bulunan kimseler emlak vergisi beyannamesi verebiliyor. Emlak satın alan kimse taşınmazın alındığı yıl içinde beyanname vermek zorunda oluyor. 

 

Emlak vergisi beyannamesi verilmezse..


Emlak vergisi beyannamesi verilmezse, vergi eski malik adına işleniyor. Dolayısı ile verginin eskli malik tarafından da ödenmeyecek olması, vergi bedelinin yükselmesine neden oluyor. Yeni malike de beyanname vermemesi nedeni ile idari yaptırımlarda bulunuluyor. Böyle bir sorunla karşılaşmak istemeyen kimselerin emlak vergisi beyannamelerini zamanında vermesi gerekiyor.

 

Emlak vergisi beyannamesi nereye verilir?


Emlak vergisi beyannamesi, gayrimenkulün bağlı olduğu ilçe belediyesinde veriliyor.

 

Emlak vergisi beyannamesi verdikten sonra ne olur?


Emlak vergisi beyannamesi verdikten sonraki sene içinde yeni malikin vergi sorumluluğu başlıyor. Örneğin, 2017 yılında satın alınan gayrimenkul için 31 Aralık 2017 tarihine kadar beyanname veriliyor. Malik vergi ödemelerine 1 Mart 2018 tarihi itibari ile başlıyor. Vergi sorumluluğu, taşınmaza sahip olunduğu süre boyunca devam ediyor.

 

Emlak vergisi beyannamesi her sene verilir mi?


Emlak vergisi beyannamesi her sene verilmiyor. Vergi bir kereliğe mahsus olmak üzere veriliyor. Emlak vergisi beyannamesi sadece taşınmaz malın devre konu olduğu sene içinde veriliyor. Her emlak vergisi ödemesi yapılırken, tekrar beyanname verilmesi gerekmiyor.

 

Emlak vergisi ne zaman ödenir?


Emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi için ilk taksit ödemesi üç aylık bir süre içinde ödeniyor. İsteyenler vergi borcunun tamamını bu dönem içinde ödeyebiliyor. Ancak vergi borcunu iki taksit halinde ödemeyi tercih edenler ikinci taksitini bir aylık süre içinde ödemek durumunda kalıyor. Emlak vergisi ödeme tarihleri şu şekilde:

 

Emlak vergisi 1. taksit ayları: Mart, Nisan ve Mayıs.
Emlak vergisi 2. taksit ayı: Kasım.

 

Emlak vergisi nereye ödenir?

Emlak vergisi için ödemeler, beyannamenin verildiği yere yani ilçe belediyesinde yapılıyor. Ancak taşınmazın başka bir ilde yer alması halinde ödemeler tüm belediyelerden veya e-belediye sistemi üzerinden gerçekleşebiliyor.

 

 

Emlak vergisi beyannamesi indirmek için tıklayın

 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 

 


Geri Dön