24 / 04 / 2024

Emlak vergisi borcu ödemesi nasıl yapılır?

Emlak vergisi borcu ödemesi nasıl yapılır?

Emlak vergisi, taşınmaz mal sahipleri tarafından ödenen vergiler arasında yer alıyor. Peki, emlak vergisi borcu ödemesi nasıl yapılır? Kimler emlak vergisi için ne kadar ödeme yapar? Emlak vergisi ne zaman ödenir?



Emlak vergisi borcu ödemesi nasıl yapılır?

Emlak vergisi, taşınmaz mal sahipleri tarafından ödenen vergiler arasında yer alıyor. Emlak vergisini taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Emlak vergisi kanunu gereğince geliri olmayan ve 200 metrekareden küçük ev sahibi olan ev hanımları emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor. Vergiden muaf tutulan diğer mükellefler şu şekilde sıralanıyor:


- Ev hanımları

- İşsizler

- Engelliler

- Gaziler

- Emekliler


Muaf olmayan kimselerin taşınmaz malları için emlak vergisini ödemeleri gerekiyor. Peki, emlak vergisi borcu ödemesi nasıl yapılır?


Emlak vergisi büyükşehir belediyelerinde yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.


Emlak vergisi ödemeleri, gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye yapılabiliyor. Eğer söz konusu gayrimenkul şehir dışında ise bu gayrimenkulün vergi ödemesi, tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla ödenebiliyor.


Emlak vergisini internetten nasıl yatırabilirim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön