24 / 04 / 2024

Emlak vergisi borcu yapılandırma başvuruları bugün sona eriyor!

Emlak vergisi borcu yapılandırma başvuruları bugün sona eriyor!

Milyonlarca gayrimenkul sahibi yakından ilgilendiren emlak vergisi için yapılandırmaları için son iki gün başvurular bugün sona eriyor.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması'na ilişkin kanunundaki başvuru tarihinin ve ilk ödeme gününün ertelenmesine karar verildi. Buna göre; 31 Ağustos 2021 günü bitecek olan başvuru ve ödeme tarihlerinin 1 ay uzatıldığı açıklandı. Başvurular bugün sona eriyor. 

Milyonlarca gayrimenkul sahibi tarafından merak edilen emlak vergisi borcu yapılandırma başvurularında son gün bugün. 30 Eylül 2021 olarak açıklanan başvuru tarihihinde sona gelindi.

Emlak vergisi borcu yapılandırma başvuruları bugün sona eriyor!

2018 tarihinde yürürlüğe alınan 7143 sayılı yasaçerçevesinde borçlarını 18 taksitte ödeyecek kişiler son taksit ödemelerini geçtiğimiz ay gerçekleştirdi. 30 Nisan günü zamanı biten ancak 9 Haziran'a kadar ödemesi tahsil edilmeyen bazı borçlarla ilgili de düzenlemeler gerçekleştirildi. Buna göre; kesin izin, arazi izin, kesin tahsis, kullandırma kararı, kira, yararlanma, ön izin, irtifak hakkı, kullanma izni, ilave yararlanma, mesire yeri işletme hakkı kira bedelleri gibi borçlara yönelik gecikme zammı ve faiz borçları için yapılandırma imkanı sunuldu. Düzenleme çerçevesinde; söz konusu borçlar için herhangi bir indirimin yapılmayacağı ancak gecikme zammı, faiz gibi borçların silineceği duyuruldu. 

Buna göre; hesaplanan borç peşin veya 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitlerde ödenebiliyor. Peşin ödemelerde indirim uygulanması öngörülürken; taksitli yapılacak ödemeler için ise ilk taksit ödeme tarihi 1 Aralık olacak ve ödemeler de 2 ay sürede yapılacak. Taksit fırsatından yararlanmak isteyen mükellefler için de son gün 30 Eylül 2021 olarak açıklandı. 

Emlak vergisi borcu yapılandırma başvuruları bugün sona eriyor!

Emlak vergisi borcu öğrenme

Gayrimenkul sahibi olan pek çok emlak vergisi mükellefi bulunuyor. Emlak vergisi mükellefleri emlak vergisi borçlarının olup olmadığını nasıl öğreneceklerini merak ediyor. 

Mükellefler, emlak vergisi borçlarını belediyeden ya da internetten e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) sağladığı İnternet Vergi Dairesi sisteminden öğrenme ve teyit etme imkanı sunuluyor.

Emlak vergisi borcu yapılandırma başvuruları bugün sona eriyor!

Kimler emlak vergisi ödemez?

Milyonlarca mükellef emlak vergisindeki muafiyet şartlarını da merak ediyor. Gayrimenkul sahipleri bazı aşrtlr altında emlak vergisinden muaf tutuluyor. Peki emlak vergisini kimler ödemiyor? Emlak vergisinde muafiyet şartları neler? İşte ayrıntılar...

Hiçbir geliri bulunmadığını tespit eden ev hanımları ile işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylık haricinde başka gelire sahip olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisinden muaflar. 

Kiralık evler vergiden muaf mı?

Sahip olduğu tek konutu kiraya veren ancak kendisi de kirada yaşayan kişiler emlak vergisinden muaf sayılıyor.

Arsa ve arazi sahipleri muafiyetten faydalanıyor mu?  

Gelir elde edilmeyen iş yeri, arsa ve arazisi olan emekliler; tek mesken sahipse vergi muafiyetinden yararlanabilir. Bu gayrimenkullerden gelir elde edenler ise muafiyetten yararlanmıyor. 

Emlak vergisi borcu yapılandırma başvuruları bugün sona eriyor!

Her konut için geçerli mi? 

Hak sahiplerinin Türkiye sınırlarındaki brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları için vergi alınmıyor. Birden fazla hisse sahibi olan ya da emekli olup da çalışarak maaş alan kişiler de bu imkandan faydalanamıyor. Engelli, gazi, dul ve yetimlerin başka gelirinin olması önem arz etmiyor; engelli emekli çalışsa da vergiden muaf tutuluyor. 

Aynı ev iki kişiye ait ise ödemeler ne olur? 

200 metrekare büyüklüğe sahip konutta emeklinin veya diğer hak sahiplerinin hissesi yer alıyorsa hisse oranları kadar vergiden muaf sayılıyor. 

Emlak vergisi borcu yapılandırma başvuruları bugün sona eriyor!

Yurtdışında emekli olanlar vergi öder mi? 

Vergi muafiyetinden yalnızca Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlara faydalanma imkanı sunuluyor. Yurt dışından emekli olan kişilerin de emlak vergisi ödemesi gerekli.

Emlak vergisi borcu yapılandırma başvuruları bugün sona eriyor!

Nasıl başvurulur?

Emlak vergisi için, mükelleflerin gayrimenkulün yer aldığı belediyeye dilekçe ile başvur yapmaları gerekli. Aynı zamanda vergi dairelerine gitmek yerine İnteraktif Vergi Dairesinden (www.ivd.gib.gov.tr) başvuru yapabilme imkanı da bulunuyor.  

Veraset ve İntikal Vergisi'nde istisna tutarları ne kadar?

Yüksek kiralara boş ev vergisi çözümü!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com

 

 


Geri Dön