24 / 04 / 2024

Vergi yapılandırma başvuruları bugün sona eriyor!

Vergi yapılandırma başvuruları bugün sona eriyor!

Vergi barışı kapsamında emlak ve çevre temizlik vergisi dahil bazı vergi borçlarının yapılandırma başvuru süreci bugün sona eriyor...



Emlak ve çevre temizlik vergisi dahil bazı vergi borçlarının yapılandırma başvuru süreci bugün sona eriyor. Henüz yapılandırma başvurusunu yapmamış olan vergi borçlularının mesai bitimine kadar ilgili kurumlara müracaat etmeleri gerekiyor.

Son başvuru tarihinin 31 Temmuz'dan, 27 Ağustos Pazartesi gününe uzatıldığı vergi barışı kapsamında geçtiğimiz Kurban Bayram'ında online başvurular yapılabildi.

Vergi Barışı düzenlemesi olan Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'un getirdiği imkanlardan yararlanmak isteyenler bugün sonuna kadar www.gib.gov.tr, e-devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden, isteyenler mesai bitimine kadar vergi daireleri üzerinden başvuruda bulunabilecek.

Yapılandırılabilen vergi borçları

31 Mart ve öncesi döneme ait vergi, resim ve harç borçları kanun kapsamında yapılandırılabiliyor. Vatandaşlar bağlı oldukları belediyeye olan emlak ve çevre temizlik vergisi borçlarını da yapılandırarak taksitlendirebiliyor.

Yapılandırmadan yararlanan vatandaşlar, borç aslını ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranları esas alınarak hesaplanan tutarı ödemesi halinde, gecikme faizini, zammını ve vergi cezalarını ödemekten kurtuluyor. Vergi aslına bağlı olmayan cezaların yüzde 50'sinin ödenmesi durumunda da kalan yüzde 50'si tahsil edilmiyor. 

Vadesi 31 Aralık 2013'ten önce olan 100 lira ve altındaki borçlar ise başvuru aranmadan siliniyor.

18 taksitte 36 ay sürede ödeme fırsatı

Hesaplanan tutarın tamamının ilk taksit süresi olan 1 Ekim'e kadar ödenmesi halinde katsayı uygulanmayacak. Yİ-ÜFE oranları üzerinden hesaplanan tutardan yüzde 90 oranında indirim yapılacak. İdari para cezalarının da aslından yüzde 25 indirim uygulanacak.

Borçlular, 18 taksitte 36 ay sürede ödeme yapabilecek. 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitli ödeme seçeneklerinden birini de seçebilecek. İlk taksit 1 Ekim'e kadar, kalan taksitler ise takip eden 2'şer aylık dönemler halinde ödenebilecek. Taksitle ödeme halinde, taksit sayısına göre borçlara katsayı uygulanacak. Yapılandırılan borçlar kredi kartıyla peşin ya da taksitle de ödenebilecek.

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön