25 / 04 / 2024

Emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri 1 Kasım'da başlıyor!

Emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri 1 Kasım'da başlıyor!

Ev, arsa sahiplerini yakından ilgilendiren vergiler arasında olan Emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri 1 Kasım'da başlıyor. Ödemeler Kasım ayının sonuna kadar yapılabilecek. 



Gayrimenkul sahipleri tarafından ödenen Emlakvergisinin ikinci taksiti 1 Kasım'da başlıyor. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre;   ilk taksiti Mayıs adında ödenen Emlak vergisinin ikinci taksiti Kasım ayının sonuna kadar ödenebilecek. 

2019 yılında gayrimenkul satın alan vatandaşlar da Emlak vergisi ödemekle yükümlü tutulacak. Gayrimenkulün satıldığı yıla ait vergi ödemesi de satıcı tarafından yapılacak. Alıcının ödemeleri ise bir sonraki yıldan itibaren başlıyor. Yani,  bu yıl bir ev alan vatandaşlar 2021'den itibaren ödeme yapacak. 

Bildirim süresi var mı? 

Bu sene içerisinde ev satın alan vatandaşların yapması gereken ilk şey tapuyu aldıktan sonra Emlak vergisi için evin bulunduğu ilçenin belediyesine bildirimde bulunmak. Vergi bildirimleri tapu ve kimlik bilgisiyle yapılıyor. Gayrimenkul satın alma işlemi yapan vatandaşlar, bu bildirimi satın alma işlemi yapılan yılın sonuna kadar yapmak zorunda. 

Kimler muaf? 

Ev hanımları, geliri olmayan, emekli maaşıyla geçinen vatandaşlar, engelliler, gazi ve şehirlerin dul ve yetim maaşını alan vatandaşlar vergiden muaf tutuluyor. Muaf olmak için 40 bin lirayı aşan gelirin olmaması gerekiyor. Evi dışında gayrimenkulü, örneğin arsası olan da vergi ödüyor.

Borç nasıl öğreniliyor? 

Emlak vergisi borcu olup olmadığını öğrenmek ve teyit etmek isteyenler, bu işlemleri bağlı bulundukları belediyelerden veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden öğrenebiliyor.

Nereye ödeniyor? 

Emlak vergisi taksitleri vatandaşların bağlı olduğu belediyeye direkt olarak yapılıyor. Ek olarak dileyen vatandaşlar belediyelerin banka hesaplarına da ödeme yapabiliyor. Pandemi döneminde ise  banka şubelerine gitmek istemeyenler bankaların mobil uygulamalarından da bu işlemi gerçekleştirebilir.

Ödenmemesi durumunda ne olur? 

Emlak vergisi ödemekle yükümlü olan vatandaşlar bu taksitleri geciktirdiği taktirde ödemelere yüzde 1.6 oranında faiz uygulanıyor.

Köylerde ödeme nasıl yapılıyor? 

Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen ve tüzel kişiliği kaldırılan köylerde Emlak vergisi tahsili 2022 yılı sonuna kadar ertelendi. Diğer yandan şu anda Meclis Genel Kurulu’na köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunan yerler için Emlak Vergisi muafiyeti ya da indirimi uygulanması için yasa teklifi sunuldu.

İadesi yapılabilir mi? 

Muaf olduğu Emlak vergisi ödeyen vatandaşlar bulundukları belediyeye itiraz ederek geriye dönük 5 yıllık ödemelerini geri alabilir. Bunun için belediyenin emlak birimine, ‘Vergi Usul Kanunu Madde 120/2’yi dayanak göstererek ‘düzeltme dilekçesi’ verilmesi yeterli.

Neye göre belirleniyor? 

4 yılda bir takdir komisyonlarınca emlak değerleri yeniden hesaplanıyor. Son olarak 2017’de tespit edilen değerler, 2021 yılına kadar geçerli. 4 yılın ara yıllarında tespit edilen rakama yeniden değerleme oranı eklenerek, mevcut yılın değeri bulunur. Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 22.58 olarak tespit edildi. Mükelleflerin 2020 yılı vergi değerleri, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 22.58/2) yüzde 11.29 artırılmasıyla bulunacak.

Nasıl hesaplanıyor? 

Rayiç değere yüzde 11.29 eklenerek ortaya çıkan rakamın gayrimenkulün türüne (mesken, işyeri, arsa, arazi) göre belirlenen oranı hesaplanınca vergi bedeli bulunuyor. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyerleri için büyükşehirlerde binde 4, diğer illerde binde 2, arsalar için büyükşehirlerde binde 6, diğer illerde binde 3, araziler için büyükşehirlerde binde 2, diğer illerde binde 1 ekleniyor.

Büyükşehirde bulunan konut için örnekler


Evin emlak vergi değeri: 140 bin lira
 
Yeniden değerleme oranının yarısı: (yüzde 22.58/2): yüzde 11.29
 
Meskenin 2019 yılı emlak vergi değeri: 155 bin 806 lira
 
Verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 156 bin lira
 
Bu değerin binde 2’si: 312 lira
 
Taksit tutarı: 156 lira
 
Kültür payı: 15.6 lira
Emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri, emlak vergisi ikinci taksit ödemesi ne zaman, emlak vergisi ödemesi nasıl yapılır

 
Gayrimenkul sahipleri dikkat! Emlak vergisi ile ilgili her şey!


Geri Dön