25 / 04 / 2024

Emlak vergisi nereye ne zaman kaç taksitte ödenir?

Emlak vergisi nereye ne zaman kaç taksitte ödenir?

Emlak vergisi, ev, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mal sahipleri tarafından ödeniyor. Peki, ilk defa emlak vergisi ödeyecek olanlar "Emlak vergisi nereye ne zaman kaç taksitte ödenir?" diyorsanız işte yanıtı..



Emlak vergisi nereye ne zaman kaç taksitte ödenir?

Ev ve işyeri sahiplerinin ödemek ile zorunlu olduğu emlak vergisi için ödemeler devam ediyor. Hala vergi borcunun ilk taksitini ödememiş olan mal sahiplerinin ilk taksit dönemi bitmeden vergilerini ödemeleri gerekiyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi nereye ödenir?

Emlak vergisi, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Farklı illerde yer alan taşınmazların vergi ödemesi ise PTT havalesi ile gerçekleşebiliyor. Ayrıca "e-belediye" sistemini kullanan belediyelere internetten de ödeme yapılabiliyor.


Emlak vergisi kaç taksitte ödenir?

Emlak vergisi, senede iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. İsteyen mükellefler vergi borcunu ilk taksit dönemi içerisinde tek seferde ödeyebiliyor.


Emlak vergisi ne zaman ödenir? 

Emlak vergisi ilk taksiti, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksitler ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.


Ortak evin emlak vergisi nasıl ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön