25 / 04 / 2024

Emlak vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Emlak vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Emlak vergisi, taşınmaz mal sahibi olup vergiden muaf olmayanlar tarafından ödeniyor. Vergi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Peki emlak vergisi taksitleri ne zaman ödenir? İşte emlak vergi takvimi..



Emlak vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Emlak vergisi, taşınmaz mal sahibi olup vergiden muaf olmayanlar tarafından ödeniyor. Vergiyi, arsa, arazi, mesken ve işyeri sahipleri ödüyor. Ödenecek vergi taşınmaz malın türüne, değerine ve bulunduğu belediyeye göre hesaplanıyor.


Aynı özelliklere sahip bir evin büyükşehir belediyesinde yer alması halinde vergi, yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.Emlak vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Peki emlak vergisi taksitleri ne zaman ödenir?


Emlak vergisi ödemelerinde taksit:

1. taksit zamanı; Mart, Nisan ve Mayıs ayları

2. taksit zamanı; Kasım ayı


İsteyen mükellefler, verginin tamamını ilk taksit dönemi içerisinde ödeyebiliyor. İsteyenler ise ödemelerini iki taksit halinde yapabiliyor.


Emlak vergisi oranları:

Normal yörelerde:

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3   


Büyükşehirlerde:

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 


Emlak vergisi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Ayrıca belediyenin e-belediye sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde yapılabiliyor.



Ödediğiniz  Emlak  vergisi iadesi nasıl alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön