18 / 04 / 2024

Ortak evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Ortak evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergiyi ödüyor. Peki, ortak evin emlak vergisi nasıl ödenir? Ortak evin emlak vergisinden muaf olunabilir mi?



Ortak evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergiyi ödüyor. Peki, ortak evin emlak vergisi nasıl ödenir?


-Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. 


-Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Ortak evin emlak vergisi muafiyeti..

Eşi ile birlikte 250 metrekarelik eve 1/2 hisseli sahip olan ev hanımı hissesine 125 metrekare isabet etmesine rağmen evin tamamının üzerinden vergi ödenmesi nedeni ile emlak vergisi muafiyetinden faydalanılamıyor.


Emlak vergisinde bilinmesi gereken bir diğer detay ise, emekli, ev hanımı, engelli ve işsizlerin yarı hissesine sahip olduğu iki meskeninin olduğunu düşünelim. Bu durumda emlak vergisi muafiyeti söz konusu olmuyor.


Ayrıca; Emeklinin, ikamet ettiği konutu dışında, devre mülke hisseli olarak malik olması durumunda, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanması söz konusu olmuyor.


Emlak vergisi oranları:

Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3    


Ödemelerin belediyeye yapıldığı vergi senede iki eşit taksitte ödeniyor. 2015 yılına ait emlak vergisi 1. taksit ödemeleri 1 Haziran'a kadar devam ediyor.


Emlak vergisi ödemek için neler gerekli?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön