26 / 04 / 2024

Kiradaki evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Kiradaki evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, taşınmaz kiradaysa ne olur? Kiradaki evin emlak vergisi nasıl ödenir? İşte yanıtı..



Kiradaki evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Kasım ayı itibariyle ikinci taksit ödemeleri yapılan vergi için ödenecek bedel, taşınmaz malın değeri üzerinden hesaplanıyor.


Emlak vergisi oranları ise taşınmazın türüne göre belirleniyor. Ayrıca bu oranlar büyükşehir belediyelerinde yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi emlak vergisini taşınmaz malın sahibi ödüyor. Peki, taşınmaz kiradaysa ne olur? Kiradaki evin emlak vergisi nasıl ödenir?


Kiradaki evin emlak vergisi..

Emlak vergisi kanununa göre; Verginin mükellefi; Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenlerdir. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanununa göre; Kiralananla ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülüklere, aksi kararlaştırılmamış veya kanunda öngörülmemiş ise, kiraya veren katlanır.


Bu yasal esaslar doğrultusunda kiradaki evin emlak vergisi kiracı tarafından değil mal sahibi tarafından ödeniyor.



Emlak vergisi internet vergi dairesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön