20 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemeleri için son 5 gün!

Emlak vergisi ödemeleri için son 5 gün!

Senede iki eşit taksit halinde ödenen emlak vergisi için son 5 gün kaldı. Verginin 1319 sayılı Kanun gereğince tüm gayrimenkuller için her yıl ödenmesi gerekiyor. 



Emlak vergisinde ödenecek bedel taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanmasıyla ortaya çıkıyor.  
 
Binanın veya arazinin maliki varsa intifa hakkı sahibi, ikisi de yoksa bina veya arazi için malik gibi tasarruf edenler vergi mükellefi oluyor. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor. 


Yeni gayrimenkul sahiplerinin vergisi

Gayrimenkulünü yeni alan vatandaşlar için vergi ödeme sorumluluğu bir sonraki sene başlıyor. Emlak vergisi ödemesi için ise kimlik belgesi ile ilçe belediyesine müracaat edilmesi gerekiyor. 

Ödemeler ilgili ilçe belediyesine direkt olarak yapılabildiği gibi ilgili belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubeleri aracılığı ile de yapılabiliyor. Ödemeler PTT aracılığı ile de gerçekleştirilebiliyor. 

   
Konutların vergi oranı 

Büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi oranları

Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

1 Mart'ta ilk taksitin başladığı emlak vergisinde son gün 31 Mayıs olarak belirtiliyor. Emlak vergisinde 2. taksit ödemeleri Kasım ayı içinde gerçekleştiriliyor.


 

Ezgi Delibeyoğlu/Emlakkulisi.com


Geri Dön