28 / 03 / 2024

Emlak vergisi ödemesi son gün ne zaman?

Emlak vergisi ödemesi son gün ne zaman?

1319 sayılı kanun gereğince tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödemesi yapılıyor. Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Peki, emlak vergisi ödemesi son gün ne zaman?



Emlak vergisi ödemesi son gün ne zaman?

1319 sayılı kanun gereğince tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödemesi yapılıyor. Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. 


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Mükellefiyetin başlaması:

Bina ve arazi vergisi mükellefiyeti; 

a) 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi,


b) Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi,


c) Muafiyetin sukut ettiği tarihi,

Takip eden bütçe yılından itibaren başlar.


Emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, emlak vergisi ödemesi son gün ne zaman?


Emlak vergisi ödemesi son günü..

Emlak vergisi ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. Verginin ikinci taksit ödemeleri ise 1 - 30 Kasım tarihleri içerisinde ödenecek.



Emlak vergisi 2. taksit ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön