26 / 04 / 2024

Emlak vergisi öderken ne gerekli 2018?

Emlak vergisi öderken ne gerekli 2018?

2018 yılı vergi takvimine göre, emlak vergisi 1. taksit ödemeleri 1 Mart itibari ile başladı. Peki, emlak vergisi öderken ne gerekli 2018?



Emlak vergisi 2018 yılı 1. taksit ödemeleri 1 Mart itibari ile başladı. Vergi mükellefleri borçlarının ilk taksitini 31 Mayıs akşamına kadar ödeyebilecek. 

Vergide 2. taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde ödenecek. İsteyenler ilk taksit döneminde vergi borcunun tamamını kapatabilecek. Ancak ilk taksit döneminde hiç ödeme yapılmaması halinde gecikmenin yaşandığı her ay için belli oranlarda kesilecek vergi cezasının ödenmesi istenecek.

Peki, emlak vergisi ödemeleri nerede yapılır? Emlak vergisi öderken ne gerekli 2018?

Emlak vergisi ödemesi için kimlik belgesi ile ilçe belediyesine müracaat edilmesi yeterli oluyor. Söz konusu gayrimenkul eğer yeni satın alınmışsa, vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.

Emlak vergisi beyannamesi için tapu fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi, binalar için yapı kullanma izni fotokopisi, binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak, bina, daire veya işyeri numarası), beyan sahibinin ikamet ve işyeri adresi, vergi numarası, o yıla ait bedelde damga pulu gerekli oluyor.

Emlak vergisi için ödemeler bağlı olunan ilçe belediyesine yapılıyor. İsteyenler belediyenin e-belediye sistemi ile vergi borcunu internet üzerinden ödeyebiliyor. 

Emlak vergisi ne kadar?

Emlak vergisi, gayrimenkulün değeri üzerinden belirlenen oranlarda alınıyor. Kanunda gayrimenkul türü ve bulunduğu şehir için belirlenen emlak vergisi oranları yer alıyor. Bu vergi büyükşehirde yüzde yüz zamlı olarak tahsil ediliyor.

Emlak vergisi oranları


Türü Normal yöre Büyükşehir

Konut Binde 1 Binde 2
İşyeri Binde 2 Binde 4
Arazi Binde 1 Binde 4
Arsa Binde 3 Binde 6

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön