19 / 04 / 2024

Emlak vergisi borcu ne kadar?

Emlak vergisi borcu ne kadar?

Gayrimenkul sahiplerinin ödemek ile yükümlü olduğu emlak vergisi borcu ne kadar? Emlak vergisi için ödenecek ücret nasıl hesaplanıyor? Merak ediyorsanız, yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Emlak vergisi borcu ne kadar?

Emlak sahibi olan vergi yükümlülerinin ödemeleri gereken emlak vergisi, iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Peki, vergi mükellefleri ne kadar emlak vergisi ödüyor? Emlak vergisi borcu ne kadar? Diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Emlak vergisi borcu, verginin ödeneceği yıl itibari ile gayrimenkullere ait asagari rayiç değerleri üzerinden hesaplanıyor. Emlak değerleri; vali, defterdar, belediye başkanı, tapu sicil müdürü veya vekilleri, belediyeden yetkili bir memur, ticaret odası, ziraat odası ve esnaf odaları görevlilerinden meydana gelen komisyonlar tarafından belirleniyor.


Belirlenen tespit komisyonları, yeni birim değerlerini, sokak sokak ve tek tek belirliyor.


Emlak vergisi borcu ne kadar?

2013 yılında emlak vergisine tabi metrekare birim değerleri yeniden değerleme oranı olarak belirlenen yüzde 7.80 üzerinden hesaplanıyor. Emlak vergisi oranları ise şu şekilde sıralanıyor; emlak vergi oranları normal yöreler için meskenlerde binde 1; diğer binalarda binde 2; arazilerde binde 1 ve arsalarda ise binde 3 iken belediye sınırları ve mücavir alanlarda emlak vergisi oranları meskenlerde binde 2; diğer binalarda binde 4; arazilerde binde 2 ve arsalarda ise binde 6 olarak hesaplanıyor.


Emlak vergisi borcu sorgulama TC ile

Emlak vergisi borcu sorgulama nın yapılabilmesi için gayrimenkulün bağlı olduğu belediyenin e-belediye sistemine sahip olması gerekiyor. Bu sistem üzerinden vatandaşlar, emlak vergi borcunu öğrenip, ödemesini yapabiliyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön