17 / 04 / 2024

Emlak vergisi son ödeme günü ne zaman?

Emlak vergisi son ödeme günü ne zaman?

Belediyeler tarafından bina, arazi ve arsalar için tahsil edilen ve servete dayalı olarak alınan Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri başladı. Peki Emlak vergisi son ödeme tarihi ne zaman?



Türkiye sınırları içerisindeki gayrimenkuller için emlak vergisi ödenmesi gerekli. Mülk sahipleri Emlak Vergisi ödemelerini her sene iki ayrı taksit  olarak yapıyor.

Arazi, arsa ve binalar için servete dayalı olarak tahsil edilen emlak vergisi ödemeleri her sene olduğu gibi bu yılda Mart ve Kasım aylarında yapılıyor. 1319 sayılı Kanunu kapsamında yılda iki defa ödenen emlak vergisi ikinci taksit dönemi 1 Kasım tarihi itibariyle başladı. Emlak Vergisi 2. taksit ödemeleri için son tarih 2 Aralık 2019 olarak belirlendi.

Kira geliri olan vergi mükellefler için emlak vergisi  yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 11,865 (on bir virgül sekiz yüz altmış beş) oranında artırılarak uygulanıyor.  Vergi oranları da arazilerde ve meskenlerde binde bir, diğer binalarda binde iki ve arsalarda ise binde üç şeklinde uygulanıyor. Büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar için de yüzde 100 artırımlı uygulanıyor.

 
Emlak vergisi nasıl hesaplanır?


Emlak vergisi ödemeleri taşınmazın yer aldığı belediyeler, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi ya da E-devlet platformu üzerinden yapılabiliyor. Emlak vergisi yeniden değerleme oranı 2019; 2018 yılı için açıklanan yeniden değerleme oranı olan yüzde 23,73'ün yarısı; yani yüzde 11,865 şeklinde açıklandı.


Vergi değeri

1- Meskenin 2018 yılına ait emlak vergi değeri : 140 bin TL
2- 2018 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı (Yüzde 23,73/2) : Yüzde 11,865
3- Meskenin 2019 yılı emlak vergi değeri ( 1+(1x2)) : 156.611,00 TL
4- Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmayacağından verginn tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 156 bin TL


200 metrekare sınırı

Hak sahiplerinin evleri brüt 200 metrekareyi geçmediği durumlarda emlak vergisi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor.

Kimler Emlak vergisi ödemiyor?

Hiçbir gelir olmayan, sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitler, dul ve yetimler, işsizler emlak vergisinden muaf oluyor.

Emlak vergisi hakkında her şey!


Geri Dön