29 / 03 / 2024

Emlak vergisi yapılandırma nerede yapılır?

Emlak vergisi yapılandırma nerede yapılır?

6552 sayılı torba yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte, emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi borçlarında yapılandırma yapılmasının yolu açıldı. Peki, emlak vergisi yapılandırma nerede yapılır?



Emlak vergisi yapılandırma nerede yapılır?

6552 sayılı torba yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte, emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi borçlarında yapılandırma yapılmasının yolu açıldı.


Borcu bulunan vergi mükellefleri, kanunda yazan esaslar doğrultusunda yapılandırma yaparak taksitli bir şekilde vergilerini ödeyebilecek. Peki, emlak vergisi yapılandırma nereden yapılır?


Emlak vergisi borçlarının yapılandırılması için, belediyenin mali işler müdürlüklerine başvuruda bulunulması gerekiyor. Ayrıca başvurunun belirlenen süre içerisinde yapılması gerekiyor. Aksi halde, yapılandır hakkı kaybediliyor.


Kanunun 73. maddesi gereğince; borcun ilk taksitinin Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan başlamak üzere, ikişer aylık dönemler halinde en fazla on sekiz eşit taksitte ödenmesi gerekiyor. Taksitler kredi kartıyla da ödenebilecektir.


Kanun ile vadesi 30.04.2014 tarihinden önce olan emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zammı kapsanıyor.


Bir yılda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde yapılandırma hakkı kaybediliyor.


Yapılandırmaya konu alacaklarla ilgili olarak açılmış olan davalardan vazgeçilmesi ve bu alacaklarla ilgili olarak daha sonra dava açılmaması, bu kararlar ile hükmedilmiş yargılama giderleri ve vekâlet ücreti bulunması halinde bunların talep edilememesi ve yapılandırma sonrası oluşan dönem borçlarının da aksatılmadan ödenmesi şartlarında yapılandırmadan faydalanılabilecektir.


Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasını düzenleyen 6111 sayılı Kanundan yararlanma hakkı devam eden alacaklar için bu yapılandırma uygulanmayacaktır.



Emlak vergisi borçlarına af yasası!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön