26 / 04 / 2024

Emlak vergisi yapılandırılarak nasıl ödenir?

Emlak vergisi yapılandırılarak nasıl ödenir?

6552 sayılı Torba Yasasının yürürlüğe girmesi ile emlak ve çevre temizlik vergileri için yapılandırma dönemi başladı. Peki, emlak vergisi yapılandırılarak nasıl ödenir? İşte emlak vergisi yapılandırmaları..



Emlak vergisi yapılandırılarak nasıl ödenir?

6552 sayılı Torba Yasası olarak nitelendirilen İş Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanunun yürürlüğe girmesi ile emlak ve çevre temizlik vergileri için yapılandırma dönemi başladı.


Kanun gereğince, vadesi 30.04.2014 tarihinden önce olan  Emlak  vergisi ile çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zammı yapılandırma kapsamına giriyor.


Emlak vergisi af ile ödemek...

Emlak vergisi affından yararlanmak için öncelikle belirlenen başvuru tarihleri içerisinde belediyelerin mali işler müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor.


Kanun gereğince, başvuru tarihi kanunun yürürlüğe girdiği tarihten iki ay sonra son buluyor. Buna göre, başvuruların en geç 30 Kasım 2014 tarihine kadar gerçekleşmesi gerekiyor.


Aksi halde vergi borcu bulunan mükelleflerin yapılandırma hakkı kayboluyor. Peki, emlak vergisi yapılandırılarak nasıl ödenir?


Emlak vergisi yapılandırma başvurusu yapan kimseler, Aralık ayı itibarıyla vergi borcunu ödeyebilecek. Ödemeler peşin olarak yapılabildiği gibi, taksitli bir şekilde de yapılabiliyor.


Ayrıca, kredi kartı ile de borç ödenebiliyor. Taksitli olarak ödeme yapmak isteyenlerin, ikişer aylık dönemler halinde en fazla on sekiz eşit taksitte ödeme yapması gerekiyor. Bir yılda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde yapılandırma hakkı kaybediliyor. 



Torba yasası vergi affı neleri kapsıyor?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön