20 / 04 / 2024

Emlak vergisi yüzde kaç 2015?

Emlak vergisi yüzde kaç 2015?

Gayrimenkul sahiplerinin ödemek ile zorunlu olduğu vergi emlak vergisi olarak karşımıza çıkıyor. Vergi mükellefiyeti, taşınmaza sahip olunması ile başlıyor. Peki, emlak vergisi yüzde kaç 2015?



Emlak vergisi yüzde kaç 2015?

Gayrimenkul sahiplerinin ödemek ile zorunlu olduğu vergi emlak vergisi olarak karşımıza çıkıyor. Vergi mükellefiyeti, taşınmaza sahip olunması ile başlıyor.


Yeni gayrimenkul satın alan kimseler, satın alımın gerçekleştiği sene içinde beyanname vermek zorunda oluyor. Vergi ödemeleri bir sonraki sene başlıyor.


Emlak vergisi bedeli, taşınmazın emlak vergisi değeri ile emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Peki, emlak vergisi yüzde kaç 2015?


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.


Vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. 2015 yılına ait ilk taksit ödemeleri 1 Haziran'a kadar devam ediyor.


Emlak vergisi değeri nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön