26 / 04 / 2024

Emlak vergisinde para iadesi!

Emlak vergisinde para iadesi!

Emlak vergisinde tek mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Muafiyetten habersiz bir şekilde ödeme yapanlara vergi iade edilebiliyor. İşte emlak vergisinde para iadesi esasları..



Emlak vergisinde para iadesi!

Emlak vergisinde tek mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Vergiden muafiyet koşullarını yerine getirne kimseler yararlanabiliyor.


Brüt yüzölçümü 200 m2 yi geçmeyen tek meskeni olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan; kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler,


Gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret bulunanlar,


Şehitlerin dul ve yetimleri, 


Gaziler emlak vergisi muafiyetinden yararlanabiliyor. Ancak vergi muafiyetinden faydalanılabilmesi için kişinin belediyeye bildirimde bulunması gerekiyor.


Aksi halde, muafiyet sistem tarafından otomatik olarka uygulanmıyor. Bildirim verilmediği takdirde mükellefiyet devam ediyor. Buna karşın, emlak vergisinde geçmişe dönük olarak ödenen emlak vergisi iade edilebiliyor.


Emlak vergisinde para iadesi nasıl olur?

Emlak vergisi muafiyetinden haberi olmadan, vergi ödeyen kimseler geçmişe dönük olarak ödedikleri verginin iadesini isteyebiliyor. 


Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelgesine göre belediyeler, gerekli şartları taşımasına rağmen haksız yere ödenmiş emlak vergisi var ise geriye dönük 5 yıllık zaman aşımına uğramadan ödenen rakam iade edecek.


Buna göre 2014 yılında bilmeden ödenen 2009 ve izleyen yıllara ait Emlak vergisinin geriye dönük iadeleri alınabiliyor.



Emlak vergisinde af 2014 şartları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön