18 / 04 / 2024

Emlak vergisine yüzde 50 artış sınırı geliyor!

Emlak vergisine yüzde 50 artış sınırı geliyor!

Maliye Bakanı Ağbal, Torba Tasarı için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı. Torba Tasarı'da en çok dikkat çeken madden emlak vergisi değer artışı oldu.



Ekonomiden sorumlu Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Torba Tasarı" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına ilişkin sunumu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptı.


Bakan Ağbal, Torba Tasarı'da yer alan emlak vergisi konusuyla ilgili önemli bir noktaya dikkat çekti. Ağbal, 2018-2021 yılları arasında uygulanmak üzere Emlak Vergisi değerine esas arsa ve arazi metrekare bedelinin 2017 yılına göre en fazla yüzde 50 artırılacağını söyledi. 


Arazi metrekare bedeli artışına üst sınır

Bakan Naci Ağbal, emlak vergisi değerine üst limit getirdiklerini söyledi.  Fahiş arsa arazi metrekare değer artışlarıyla karşılaştıklarını belirten Ağbal, yaptıkları düzenlemede komisyonların belirlemiş olduğu kararları ortadan kaldırmadıklarını ifade etti.  Ağbal, "Sadece 2018, 2019, 2020 ve 2021 yıllarında uygulanmak üzere Emlak Vergisi değerine esas arsa ve arazi metrekare arazi bedelinin 2017 yılına göre en fazla yüzde 50 artırılmasına ilişkin sınırlama getiriyoruz." Bu sayede vatandaş arsa ve arazi metrekare değerinin yüzde 50'sinden daha fazla bir yükümlülükle karşı karşıya gelmeyecek. 


Finansal kiralama şirketlerine kolaylık

Bakan Ağbal, finansal kiralama şirketleri ve finansman şirketlerine kolaylıklar getirdiklerini belirtti. Ağbal, şirketlere ayırdıkları özel karşılıkları vergi matrahından düşmeleri olanağı tanındığını söyledi. 


Ağbal, alacağını tahsil edemeyen bankaların, borçlunun gayrimenkulünü iki yıldan önce elden çıkarsa bile elde ettikleri kazancın yüzde 75'inin Kurumlar Vergisi'nden istisna olduğunu söyledi. Ağval, yeni düzenlemeyle birlikte aynı istisnayı finansal kiralama şirketleri ve finansman şirketleri için de getirdiklerini ifade etti. 


Torba Tasarı 2017 tam metni!


AA


Geri Dön