18 / 04 / 2024

Emlak vergisine zam mı gelecek? 

Emlak vergisine zam mı gelecek? 

Emlak vergileri takdir komisyonları tarafından 4 senede bir belirleniyor ve her sene yeniden değerleme oranının yarısı kadar yükseltiliyor. Yeni düzenlemeye göre ise bu vergiler artık 2 yılda bir düzenlenecek. 2 yılda bir zamla fiyatlar daha da yükselecek...



Yerel yönetimler taslağındaki düzenlemeye göre, emlak vergileri artık 4 sene yerine 2 senede bir ve semt, muhit ve mevki bazında düzenlenecek. Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, bu düzenleme yasalaşırsa emlak vergileri her 2 senede 1 artacak ve halkın oturduğu sokağa, mahalleye göre zamlar yapılacak. Düzenlemeyle ayrıca Çevre Temizlik Vergisi'ne (ÇTV) yüzde 41 ile yüzde 213 oranında zam yapılacak. Ayrıca, evine konut sigortası yaptıranlardan da yüzde 10 ek ödeme alınacak.

Emlak vergileri takdir komisyonları tarafından 4 senede bir belirleniyor ve her sene yeniden değerleme oranının yarısı kadar yükseltiliyor. Emlak Vergisi ve Tapu harcına esas teşkil eden gayrimenkul birim fiyatları 4 yılda bir arttırıldığı için hem emlak hem de arsalar için her yıl ödenen vergiler kısmen düşük düzeyde oluyordu. 

Yeni düzenlemeye göre ise bu vergiler artık 2 yılda bir, yani daha kısa sürede düzenlenecek. Dolayısıyla vergiler 4 senede bir yerine her 2 senede bir zamlanacağı için çok daha hızlı yükselecek.

Ev ve arsa vergileri daha kısa sürede zamlanmakla birlikte vergileri olağanüstü düzeylerde artıracak yeni bir kriter daha getirilecek. Emlak vergileri il ve ilçe bazında düzenleniyor. Örneğin İstanbul'da Beşiktaş ilçesi için belirlenen birim fiyat, sokak ya da mahalle ayrımı yapılmaksızın tüm ilçe için değerlendiriliyordu. Yeni düzenlemeyle ise vergiye esas alınacak birim fiyatlar semt, muhit ve mevki ayrımı yapılarak tek tek fiyatlandırılacak. Dolayısıyla evi merkezde olan, ‘iyi bir muhitte' oturan semti güzel olan ev sahiplerinin emlak vergisi daha da artacak. Emlak Vergisi hesaplama sisteminde yapılacak olağanüstü değişiklik gayrimenkul alan ve satanların ödediği tapu harcı içim ödenen miktarı da yükseltecek. Alıcıdan yüzde 2, satıcıdan yüzde 2 olmak üzere toplam yüzde 4 ödenen tapu harcına esas emlak değerleri artacağı için ev alan da satan da konutun bulunduğu muhite göre çok yüksek düzeylerde harç ödeyecek.

Konut sigortası da zam olacak

Belediye gelirlerini artırmak için yapılacak bu zamlara konut sigortaları da eklendi. Mevcut düzenlemede yangın sigortası yaptıranlar prim tutarının yüzde 10'u kadar da belediye payı ödemesi yapıyor. Yeni düzenlemeyle ismi yangın sigortası olmasa da konut ve işyeri sigortası yaptıranlar, poliçenin içinde yangın güvencesi varsa, yangın riskine isabet eden primin yüzde 10'u oranında vergi ödemesi yapacak.

2020 emlak vergisi birinci taksit ödemeleri ne zaman?

2020 emlak vergisinden kimler muaf?

Emlak vergisi 2020 artışı!

 


Geri Dön