29 / 03 / 2024

Emlak vergisinin 1 yıl ertelenmesi için teklif verildi!

Emlak vergisinin 1 yıl ertelenmesi için teklif verildi!

Emlak Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi kapsamında vatandaşların emlak vergilerinin bir yıl ertelenmesi planlanıyor. 



Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınıyla mücadele kapsamında Emlak Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi meclise sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklife göre, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında vatandaşların emlak vergilerinin bir yıl ertelenmesi planlanıyor.

Kanun teklifi ile yaşanan gelir kayıpları karşısında, sosyal devlet ilkesi gereği vatandaşın emlak vergisi yükü hafifletilecek. 

Mükellefler erteleme bekliyor

2020 yılı Emlak Vergisi 1. Taksit ödemeleri 1 Mart’da başladı ve 1 Haziran’da bitecek. Koronavirüs salgınının sonrası kira ödemeleri aksayan taşınmaz malikleri ise bu konuda erteleme bekliyor.

Yeniden Değerleme Oranının Yarısı Kadar Artırılacak

Bu yıla ait emlak vergi değerlerinde yüzde 11,29 oranında artış yaşanacak. Bina, arsa veya araziye 2019 yılında malik olanlar 2020 yılından itibaren mükellef kabul ediliyor. Bu mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2020 yılı vergi değerleri, 2019 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 22,58/2=) yüzde 11,29 (onbir virgül yirmidokuz) oranında artırılması suretiyle bulunacak tutarlar olacak.

EMLAK VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1: 29/7/1970 tarih ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa Geçici Madde 24'ten sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir: 
"Geçici Madde 25 – Covid-19 pandemisiyle mücadele kapsamında 2020 yılına ait emlak vergisi ödemelerinin birinci ve ikinci taksiti 2021 yılı Ocak ayında alınmak üzere faizsiz olarak ertelenmiştir." 
MADDE 2: Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3: Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Emlak Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Mayıs ayında emlak vergisi ödemeleri ertelenecek mi?

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön