20 / 04 / 2024

Emlak yatırımı kazandırır mı?

Emlak yatırımı kazandırır mı?

AVEB Proje Danışmanlık Kurucusu Burçin Çelik, kriz dönemlerinde konut sektöründe ki satış ve pazarlama sorunlarının incelenmesini kaleme aldı. 



Ülkemiz de emlak piyasasının zaman zaman duraklama dönemine girdiği görülmektedir. Uzun dönem yatırımcılar için kazanç kapısı olarak görülen emlak alımı son dönem yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmış durumdadır. Bu durumun başlıca iki sebebi olduğu görülmektedir. Bunlar ikinci el konutlar da  arzın talep dengesizliği  ve para piyasalarında ki dalgalanmalar.


Bellirli bölgeler de yoğunlaşan konut üretimi ikinci el piyasasında konut arzın konut talebin üzerine çıkmasına neden olmaktadır.  Konut yatırımcısının kar beklentisi sağlamak için aldığı konutlardan istediği oranda ikinci el satışı yapamaması ve beklediği kira rakamlarına ulaşamaması yatırımcının konuta yatırım yapma isteğini azalttığı görülmektedir. Çok konutlu projeler de ikinci el pazarlarının iyi yönetilememesi satış ve kiralama rakamlarının düşmesine sebep olmaktadır. Konut üreticilerinin aynı anda aynı bölgelere fokuslanması da bu bölgelere yatırım yapan yatırımcıların beklentilerinin karşılayamamasına neden olmaktadır.

 

Para piyasalarında ki dalgalanmalar ;  dövizin sürekli artış eğiliminde olması ve kredi faiz oranlarının sürekli değişim için de olması da konutta ki  yatırımın düşüşüne  neden olmaktadır. Yatırımcıların tercihlerini dövize yöneltmesi  ve  yastık altında bozdurulmayan dövizler konutta ki satış oranlarının  düşmesine neden olmuştur. Konut kredilerinde faiz oranlarında ki dalgalanmalar ve beklenmedik faiz yükselişler de konut alıcısının alım isteğini olumsuz yönde etkilemektedir.

 

Sonuç olarak emlak piyasalarının olumlu yönde ilerlemesi ve emlak yatırımcılarının piyasaya tekrardan aynı iştahla geri dönmesi için gerek çok konutlu siteler de gerekse arzın talepten fazla olduğu bölgeler de ikinci el piyasası daha iyi yönetilmelidir. Dövizde ki dalgalanmalar ve faiz oranlarında ki iniş çıkışlar daha kontrol altında tutulmalıdır. Bu tarz önlemlerle emlak satışlarında ki gidişatın daha olumlu yönde ilerleyeceği inancındayım.

 


Geri Dön