29 / 03 / 2024

Emlakçı komisyonu 2020!

Emlakçı komisyonu 2020!

Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik taslağı kapsamında emlakçı komisyonu sınırlandırıldı. Peki, emlakçı komisyonu nasıl hesaplanır? Emlakçı komisyonu yüzde kaç 2020? 



Emlakçılar, gayrimenkul alım satım ve kiralama gibi işlemlerin pazarlama faaliyetinde bulunarak aracılık yapıyor. Alım satım ve kiralamaya konu taşınmazla ilgili inceleme, araştırma, raporlama ve danışmanlık yapan emlakçılar, iş sahibinin talebi halinde taşınmazın rayiç satış veya kira bedelini tespit edip, aracılık işlemlerine ilişkin diğer hizmetleri de gerçekleştiriyor.

Taraflar arasında anlaşmanın sağlanması durumunda aracılık faaliyetinde bulunan kimseler belli oranlarda komisyon alıyor. Peki, emlakçı komisyonu nasıl hesaplanır? Emlakçı komisyonu yüzde kaç 2020? 

Satış bedelinin yüzde 2'si

Emlakçı komisyon oranı, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında belirleniyor. Yönetmelikte gayrimenkul satış işlemleri komisyonu, en fazla "satış bedelinin yüzde 2+KDV (yüzde 18)" belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınıyor. Sadece yazılı bir anlaşma yapılması durumunda toplamda yüzde 4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebiliyor. 

Gayrimenkulün kiralanması durumunda ise komisyon, en fazla "bir aylık kira bedeli+ KDV (yüzde 18)" olarak alınabilir. Ayrıca kira komisyonu genel uygulama olarak kiracı tarafından ödense de yapılan sözleşmede komisyonu kiracının ödeyeceği yönünde açık bir hüküm yoksa, komisyon alıcı ve satıcı tarafından eşit olarak ödeniyor.

Emlakçı komisyonu ilgili yönetmelik

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'in 20. Maddesinde:

''Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamaz.
Kiralama işlemlerinde hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin katma değer vergisi hariç bir aylık tutarından fazla olamaz.
Hizmet bedeli, iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılır.''

Emlakçı komisyonu 2018!


Geri Dön