24 / 04 / 2024

Emlakçı komisyonu ne kadar?

Emlakçı komisyonu ne kadar?

Bir alım satım işinizde emlakçı ile çalışıyorsanız, yapacağınız masraflar arasında emlakçı komisyonu da yer alıyor. Peki ödenmesi gereken söz konusu emlakçı komisyonu ne kadar? Yanıtı haberimizde...



Emlakçı komisyonu ne kadar?

Emlakçı komisyonu, gayrimenkul alım satım işlerinde emlakçı ile çalışıldığı durumlarda ödenmesi gereken masraflar arasındaki yerini alıyor. Emlakçı komisyonu için ödenmesi gereken tutar, gayrimenkulün satış bedeli üzerinden belli bir oranda hesaplanıyor.


Hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi gereken emlakçı komisyonu oranı yüzde 3 olarak alınıyor. 


Yukarıda da belirttiğimiz gibi emlakçı komisyon ücretinin hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. Ancak uygulamada emlakçılar ile emlak sahipleri arasında yapılan farklı anlaşmalar nedeni ile emlakçılar komisyonu satıcının ayrı bir ödeme yapmasına gerek kalmadan temin etmiş oluyor. 


Bu nedenle "emlakçı komisyonu" adı altında ödenmesi gereken tutarı yalnız alıcılar ödemiş oluyor.


Emlak komisyonu nasıl hesaplanır?

Emlak komisyonunun gayrimenkulün satış bedeli üzerinden yüzde 3 oranında hesaplandığını belirtmiştik. Bu hesaplamaya örnek vermek gerekirse;


Satın alacağınız gayrimenkulün satış bedelinin 250 bin TL olduğunu farz edelim. Emlakçı komisyonu için 250 bin TL'nin yüzde 3'ünü bulmanız gerekecek. 


250 / 100 = 2,5

2,5 * 3 = 7 bin 500 TL





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön