26 / 04 / 2024

Emlak alım satımda emlakçı komisyonu ne kadar?

Emlak alım satımda emlakçı komisyonu ne kadar?

Emlak alım satım işlemini emlakçılar ile sağlayan tarafların bu işlem için belli oranlarda komisyon ödemeleri gerekiyor. Peki, 2015 yılı için emlak alım satımda emlakçı komisyonu ne kadar?



Emlak alım satımda emlakçı komisyonu ne kadar?

Emlakçılar taşınmaz mallar için yapılacak alım satım ve kiralama gibi işlemlerde aracılık yapıyor. Emlak alım satım işlemini emlakçılar ile sağlayan tarafların bu işlem için belli oranlarda komisyon ödemeleri gerekiyor.


Buna karşın emlakçılar kiralama ya da alım satım gibi işler için anlaşma sağlanmadan ücret talebinde de bulunamıyor. Ayrıca emlak komisyoncusu, kapora alma konusunda kendisine açıkça verilmiş vekaletname olmaksızın kapora alamıyor.


Emlakçılar sözleşmesiz hizmet veremiyor. Emlak Komisyoncusu, müşterisi ile yapacağı sözleşmelerde oda tarafından bastırılan tek tip basılı evrak kullanmak zorunda oluyor. Peki, emlak alım satımda emlakçı komisyonu ne kadar?


Emlak alım satımda emlakçı komisyonu 2015

Emlak alım satımda emlakçı komisyonu satış bedeli üzerinden ödeniyor. Emlakçı komisyonu; alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV formülü ile hesaplanıyor.


Kiralama işlemlerinde ise;

Yalnız kiracıdan bir defaya mahsus olmak üzere komisyon alınıyor:

Kontrat süresi ne olursa olsun, 1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV emlakçıya komisyon olarak ödeniyor.



Emlak alım satımında gelir vergisi ödenir mi?





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön