19 / 04 / 2024

Emlakçılar için yetki belgesi zorunlu olacak!

Emlakçılar için yetki belgesi zorunlu olacak!

Mersin'de "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik" konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleşti. Toplantıda konuşan Ticaret Bakanlığı Ticaret Dairesi Başkanı Soner Kaya, taşınmaz ticareti yapanlar için yetki belgesinin zorunlu olacağını söyledi.



Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MTSO) "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik" konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Ticaret Bakanlığı Ticaret Dairesi Başkanı Soner Kaya, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Toplantıda yaptığı sunumda, katılımcılara yönetmeliğe ilişkin detayları anlatan Kaya,  yönetmeliğin 5 Haziran'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Kaya, yönetmelikle birlikte taşınmaz ticaretinin hukuki çerçevesinin çizildiğini söyledi.

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre, yönetmelikteki detayları anlatan Kaya, "Yönetmelikle yetki belgesi zorunlu hale getirildi. Esnaf ve sanatkarlarımızla tacirlerimizin, bu işi yapabilmesi için artık işletmeleri adına yetki belgesi almaları zorunlu olacak. Bu belgeyi almadan bu iş artık yapılamayacak. Her önüne gelen, koltuğunun altında ajanda taşıyan bu işi yapamayacak" diye konuştu.

Taşınmaz ticaretinin takip ve kontrolünü yapmak adına bir bilgi sistemi kurulacağını söyleyen Kaya, "Bu sistemi kurarak, 5 Eylül itibariyle, sistem üzerinden belgelendirmelerin yapılabilmesini, başvuruların alınmasını, yetki belgelerinin verilebilmesini, askıya alma ve iptal işlemlerinin yapılabileceğini öngörüyoruz. Kanunların vermiş olduğu görev ve yetkiyle, taşınmaz ticaretinde uyulması gereken ilke ve kurallar ilk defa belirlendi. Bunlar çok önem verdiğimiz hususlar. Bu kurallara uyulması halinde mesleğin itibarının ve meslek sahiplerine duyulan güvenin artması söz konusu olacak. Bu kurallar bütünlüğünde hizmet kalitesinin de artacağına inanıyoruz. Hizmet kalitesinin artmasıyla da tüketici memnuniyetini artacak. Böylece tüketicilerin mağduriyetlerinin önüne geçilecek" dedi.

Hali hazırda taşınmaz ticareti yapan kişilerin geçiş hükümleri çerçevesinde belli şartlardan muaf tutulacağı vurgulayan Kaya, kişilerin işlerini de yapmaya devam edeceğini söyledi.


Geri Dön