28 / 03 / 2024

Emlakçılar yasa bekliyor!

Emlakçılar yasa bekliyor!

Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, bir an önce Lisanslı Emlak Komisyonculuğu ve Lisanslı Emlak Müşavirliği Yasası'nın çıkmasını beklediklerini belirtti.



Oral, AA muhabirine, çıkartılacak Lisanslı Emlak Komisyonculuğu ve Lisanslı Emlak Müşavirliği Yasası'nın, gayrimenkul danışmanlığı sektörünün yasal tabana oturtulmasını sağlayacağını söyledi.


Başbakan Binali Yıldırım'ın yasanın çıkması yönünde ilgili bakanlığa talimat verdiğini aktaran Oral, "Bu bizi çok sevindirdi çünkü uzun zamandır yasanın çıkmasını bekliyoruz. TBMM'de bekleyen tasarı kanunlaştığında gayrimenkul piyasası daha güvenilir pazar haline gelecek." diye konuştu.


Gelişmiş ülkelerde gayrimenkul danışmanlığı yapmak için mutlaka lisans sahibi olmak gerektiğini dile getiren Oral, şunları kaydetti:


"Üstelik bir kez lisans alan danışman belirli zamanlarda yenilemek zorunda. Bu güncellemeler sektörün şeffaflaşmasını sağlıyor. Hayata geçirilmesini beklediğimiz yasa, bugüne kadar uygulanmayan pek çok standardı getirecek. Yasayla birlikte gayrimenkul danışmanı olmak için üniversitelerin dört yıllık ilgili bölümlerinden, iki yıllık meslek yüksekokullarının 'emlak ve emlak yönetimi' programından ya da denkliği kabul edilen yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim kurumlarından mezuniyet şartı getirilecek."


Sadece İstanbul'da kayıt dışı çalışan emlakçı sayısının 100 binden fazla olduğunu ifade eden Oral, "Samsun'da da bu sayı binin üzerinde. Sadece 'ayakçı' değimiz insanlar değil, berber ve bakkal gibi dükkanları bulunanlar da mağazalarının önüne emlak ilanları asarak bu işi yapıyor. Yasa ile sektöre standart getirilecek. Böylece sadece işi bilenler sektörde varlık gösterebilecek." değerlendirmesinde bulundu.


Oral, yasanın emlakçılığı, insanların bu işi hobi ya da boş vakitlerde yaptığı ikinci bir iş gibi değil, tam mesai verilen sektör haline getireceğini vurgulayarak, şunları söyledi:


"Emlak yasası bulunan ülkelerde bu düzen ile kanunlara ve kurallara uygun bir sistem kurulmuş. Hizmet veren de alan mutlu. Çok sıkı kanunlar var ve ceza sistemi devrede. En önemlisi de devlet her işlemden vergi alıyor. Biz de bu günleri sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu yasa ile toplumdaki emlakçı algısı hızla düzelmiş olacak. İhtiyacımız olan, çok önemli bu kanunun, bir an önce çıkmasıdır. Emlak yasasının Türkiye'de de yürürlüğe girmesiyle devletin vergi gelirleri de artacaktır. Ayrıca istihdama da katkısı bulunacak."



AA


Geri Dön