25 / 04 / 2024

Emlakçılığın kuralları yeniden belirlendi!

Emlakçılığın kuralları yeniden belirlendi!

Emlak danışmanlığında yeni yönetmelik 5 Haziran 2018 günü itibariyle değişti. Yeni yönetmelik kapsamında emlakçılığın kuralları yeniden belirlendi. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında emlak danışmanlığı yapan kişiler için belge zorunluluğu getirildi. 



Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik kapsamında mesleki yeterlilik belgelerini almayan emlak danışmanları için sınavlar başladı. Emlak danışmanların bu yıl sonuna kadar belge almaları gerekiyor.

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesiyle bazı mesleklere belge zorunluluğu getirildi. Buna göre, mesleki yeterlilik belgesi almayan emlak danışmanları, Aralık 2019 itibarıyla bu sektörde faaliyet gösteremeyecek. 

Yönetmelik ne diyor?

Madde 6. İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için;
d) Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) ulusal yeterliliğine dayalı mesleki yeterlilik belgesine sahip olması, gerekir.

(4) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla taşınmaz ticaretiyle iştigal eden, gelir veya kurumlar vergisi kaydı ile meslek odası kaydı bulunan ve halk eğitim merkezleri ya da Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen meslek odalarınca verilen eğitim sonucunda taşınmaz ticareti ile ilgili sertifika almış olan tacirler ile esnaf ve sanatkârlarda 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmaz.

Madde 10. (1) İşletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) veya emlak danışmanı (Seviye 4) ulusal yeterliliklerine dayalı mesleki yeterlilik belgelerinden birine sahip olması gerekir.

(2) 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen kişiler ile işletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının taşınmaz ticareti ile ilgili alanlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları durumunda mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmaz.

Kimler yetki belgesi alacak?

1- Taşınmaz Ticareti alanında bir lise veya üniversite diploması olan,
2- 05.06.2018 tarihinden önce vergi mükellefi ve meslek odasına kayıtlı olarak adınıza kayıtlı iş yeri sahibi,
3- Var olan bir işletmede satış pazarlama elemanı olarak çalışmak isteyen kişiler.

Aranan şartlar nelerdir?

a) On sekiz yaşını doldurmuş olması,
b) En az lise mezunu olması,
c) Mesleki yeterlilik belgesine veya emlak yönetimine ilişkin ön lisans diplomasına sahip olması,
d) İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması,
e) Konkordato ilan etmemiş olması,
f) Kasten işlenen bir suçtan dolayı affa uğramış olsalar dahi devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması.

Emlak danışmanı belgesi nasıl alınır?

1- İlk olarak sınav başvuru formu dolduruluyor,
2- Sorumlu Emlak Danışmanı belgesi almak için 900 TL (KDV Dahildir) Emlak Danışmanı belgesi almak için 800 TL (KDV Dahildir) ücreti isim bilgisi ve "Emlak danışmanı MYK belgesi" açıklaması yetkili şirketlerin hesabına yatırılıyor.
 


Geri Dön