28 / 03 / 2024

Emlakçılık standartları sektörü ileriye taşıdı!

Emlakçılık standartları sektörü ileriye taşıdı!

İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, emlakçılık sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Güler, emlakçılık sektörünün gelen standartlar ile bir adım öteye taşındığı söyledi.



İzmir Emlak Komisyoncuları Odası, mesleği yapanların yaşadığı sıkıntılara çözüm arayışlarını sürdürürken bir yandan da emlakçılık sektörünün değişen ve gelişen koşullarına uyum sağlamayı amaçlıyor.


Sektöre gelen standartlar ile emlakçılık sektörünün belirli bir düzene oturduğunu ifade eden Güleroğlu, "Standarda göre; her emlakçının ofisinde iki adet bölme ve bir adet tuvalet bulunması zorunlu. Ayrıca kapısının önünde hizmet aracı bulunan ve bilgisayar, internet sistemiyle standartlara uygun bir ofis yapısı belirlendi. Bunu yasal bir zorunluluk haline getirdik" diye konuştu.


2004 yılında emlakçılık standartlarının gelmesiyle daha iyi bir çalışma ortamına kavuştuğunu hem de müşteriye daha iyi hizmet sunulduğunu vurgulayan Güleroğlu, "Odalara kayıt olmak zaruri. Bununla ilgili yasal zorunluluklar var. Sektöre gelen standartlar ile emlakçılık bir adım ileriye gitti. Standarda göre; her emlakçının ofisinde iki adet bölme ve bir adet tuvalet bulunması zorunlu. Ayrıca kapısının önünde hizmet aracı bulunan ve bilgisayar, internet sistemiyle standartlara uygun bir ofis yapısı belirlendi. Bunu yasal bir zorunluluk haline getirdik. Yaklaşık 4 yılda meslektaşların kendini bu işe adapte edilmesini sağladık. Buradaki amacımız emlakçıların 15 metre ofislerinden ziyade daha büyük ofislerde işlem yapması, kendini geliştirmesi, yurtdışından ülkemize gelen emlak firmalarıyla daha rahat rekabet ortamında bulunması ve kazançlarının da artmasını sağlamaktı. İlk önce emlakçılar arasında çok doğru karşılanmadı. Yurtdışından gelen emlak firmaları fazlalaştığında Mesut Başkan doğru söylüyor dediler ama o dönem çok sorun yaşadık. Tehdit telefonları alıyorduk. Eğitim ve sistem değişikliği sayesinde rekabet yapılabileceğini biliyorduk. Öyle de oldu" ifadelerini kullandı.


Emlakçı olabilmek için belirli yasal zorunlulukları yerine getirmenin şart olduğunu ifade eden Güleroğlu,"Yaklaşık 12 yıldan beri emlak danışmanları yasa taslağını bu hükümete ve bundan önceki hükümetlere verdik.  İzmir  Ticaret Odası'nda bir toplantı yaptık. Aynı yasa taslağına imza atıldı. Bu taslakta dört yılık üniversite mezunu olma zorunluluğu var. Kaçak emlakçılar ve emlakçı hatasında para ve hapis cezası var. Bu yaptırımlarla ilgili şuanda yasa taslağımız mecliste. Mevcut emlakçıyı da koruduk. Bir emlakçının oda kaydı, sicil kaydı, vergi kaydı ve milli eğitimden onaylı belgesi varsa bu konuyla ilgili üniversite mezunu olmadan lisans belgesini direkt kendisine verebileceğiz" şeklinde açıklamalarda bulundu.



İlk Ses Gazetesi


Geri Dön