19 / 04 / 2024

Emre Ergül, 22 yıllık gazetecilik deneyimini inşaat sektörüne taşıdı!

Emre Ergül, 22 yıllık gazetecilik deneyimini inşaat sektörüne taşıdı!

Sabah ve Habertürk gazetelerinin Yazıişleri Müdürlüğünü yapan Emre Ergül, medyadaki işlerini askıya aldı ve 22 yıllık gazetecilik deneyimini inşaat sektörüne taşıdı.. Emre Ergül, Yunanistan'da ilk Türk markalı projeyi yapıyor..



Mim İnşaat'ın Avrupa CEO'su olarak inşaat sektöründe çalışmalarını yürüten Emre Ergül, Yunanistan'da yaptıkları Porto Peramos projesini ve sektör deneyimini Motto Magazin'e anlattı. İşte, o röportaj... 

Sabah ve Habertürk gazetelerinin Yazıişleri Müdürü'ydü... Danimarka ve Belçika'da yayınladığı Kuzey Gazetesi'ni gurbetçinin başucu yayını yaptı... Medyayı askıya alan Emre Ergül, şimdi Mim İnşaat'ın Avrupa CEO'su olarak yoluna devam ediyor. Ergül, Yunanistan'da yaptıkları Porto Peramos projesini anlattı...

Mim Europe Construction CEO'su Emre Ergül, ilginç hayat hikayesini ve Porto Peramos projesiyle birlikte Yunanistan rüyasını anlattı.

Emre Ergül, 22 yıllık gazetecilik deneyimini inşaat sektörüne taşıdı!

1-)  Önce sizi tanıyalım...
Tabii... Ege Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı'ndan mezun olduktan sonra kendimi bir gazete ilanına yaptığım başvuru sonrası Sabah Gazetesi'nin Dış Haberler Servisi'nde stajyer olarak buldum. Yıllar içinde önce Dış Haberler Müdürü, ardından Yazıişleri Müdürü oldum. 2008'de Fatih Altaylı ile birlikte Habertürk'ü kuran ekibe Yazıişleri Müdürü olarak katıldım. Yerel basının gücünü bildiğim için 2015'te Danimarka'da Türklere yönelik Kuzey Gazetesi'ni çıkarttım. 1 yıl sonra da aynı gazeteyi Belçika'da yayınlamaya başladık... 2016 Nisan, Habertürk'ten ayrılıp inşaat sektörüne geçtiğim dönem oldu... 1 yıllık çok ciddi bir çalışmanın ardından Mim Europe Construction CEO'su olarak karşınızdayım.

2-) Öncelikle hayırlı olsun. Projeden bahseder misiniz?
Projemizin ismi Porto Peramos. İpsala sınırından 200 km öteki taraftaki Kavala'ya bağlı Nea Peramos adlı koyda bulunuyor. Yunanistan'da bir yerin ismi Nea (Yeni) diye başlıyorsa bilin ki, Türkiye'den göçenlerin kurduğu bir yerdir. Peramos da Karşıyaka demek... Kapıdağ Yarımadası'ndaki Karşıyaka Köyü'nden göçenlerin kurduğu bir yer yani... Projemizin bulunduğu caddenin ismi ise Kapadokya... Yani Türk-Yunan dostluğunu en iyi hissedeceğiniz yer... 

3-) Evet bu aralar herkes Türk-Yunan geriliminden bahsederken...
Bakın 22 yıllık bir medya geçmişim var. Deneyimlerimiz sayesinde bazı şeylere daha mesafeli bakabiliyoruz. Bir gerilim var mı var... Peki iki ülkede de bir seçim atmosferi var mı, var... O zaman neymiş, bazı gerilimleri yok olması için zamana, seçim sonrasına bırakacaksınız.  Yunanistan'ın kuzeyi Türkler için en güzel bölge. Dedeağaç, Gümülcine, İskeçe, Kavala, Selanik... Hepsi ayrı güzel. Kültür ve geleneklerimiz bizi birbirimize yaklaştırır.

KREDİ TÜRKİYE'DEN TAPU YUNANİSTAN'DAN 

4-)  Peki neden Kavala'yı seçtiniz?
İki ülke arasındaki sınır anlaşmasından dolayı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Kavala'dan önceki bir yerden gayrimenkul alamıyor. Biz de keşif yaptık. Nea Peramos'un en uygun yerin olduğunu tespit ettik. Vatandaşlarımız bu bölgeden güvenle tapularını alabilir. 

5-)  Evlerden bahseder misiniz?
Tabii ki... 2+1 bahçe katları ile 2+1 loftlardan oluşuyor proje. 88 metrekarelik bahçe katları 113 bin Euro'dan, 105 metrekarelik loftlar 135 bin Euro'dan başlıyor. Çeşme ve Bodrum fiyatlarından daha ucuz evlerimiz. Bakın, Danimarka'ya her gittiğimde Almanları görürdüm ve 'Bunlar her yere gidebiliyorken, bizim Türkler neden yurtdışında güvenle ev sahibi olmaz' diyordum. Derken, bunu vatandaşlarımıza sağlamak yine bana nasip oldu.

6-) Peki yurtdışında ev sahibi olmanın avantajı ne? 
Bakın, İstanbul'dan 4 saatte yazlığınızdasınız. Deniz, kum, kalamar, sirtaki, ucuz ve kaliteli yemek... Aslında uzak değil. Uzaklıklar kafamızda...

7-) Yunanistan'da ev alınca oturum da alabiliyorsunuz galiba?
Şöyle ki... 250 bin Euro toplamında gayrimenkul aldığınızda sadece çekirdek aile değil, kayınpeder kaynana için de 'golden visa' adlı oturum alabiliyorsunuz. Bunu bilip, bizden bir bahçe katı ve bir loft alıp golden visa hakkına sahip olmak isteyen müşterilerimiz de var... Bir de şunu eklemek isterim. Bir ilke de imza atıyoruz. Yunanistan'daki evinizi alabilmek için ilk kez Türk bankalarından kredi kullanabileceksiniz. Yani krediyi TL olarak alıp, Euro'lu Yunan tapusuna sahip oluyorsunuz. 

YUNANİSTAN PROJESİ İLE İLKLERİ YAŞIYORUM 

8-) Hem yazlık hem de Euro yatırımı yani... 
Ben demeden siz dediniz. Evlerimiz 113 bin Euro'dan başlıyor. Bugün 5 TL'den alsanız, inşaat sonundaki değerini siz düşünün. Bir de tabii Euro artıkça yatırımcı kazanıyor. Bakın, biz Çanakkale merkezli 12 yıllık bir şirketiz. Kentin sektörel hacimde ve vergide bir numarasınız. Yani Mim İnşaat garantisiyle Yunanistan'da yazlık, yaşam ve oturum şansı... 

9-) Medyadan sonra çok ilginç bir iş değişikliği olarak yorumluyorum...
Aslında hem evet hem hayır. Bakın medya ileri medeniyetlere ciddi bir toplumsal güçtür. Yazdıklarınız kimliğiniz ve yapacaklarınızın teminatıdır. O yüzden her gün yaptığınız burada gazeteyle her gün yeni bir dünya kurulur. Bunu inşaatla da özdeşleştirebilirim. Sıfırdan bir binaya, oradan da insanlara yaşam alanına gidiyorsunuz. Kaldı ki, Yunanistan projesiyle ilkleri yaşıyorum. İlk kez yurtdışına mortgage, ilk kez TC vatandaşlarına özel bir yaşam alanı gibi... Evet artık günlük gazeteyle değil ama bu ilginç misyonla yeni dünyalar kuruyorum. Ve bu beni çok mutlu ediyor. 

10-)  Satışlar ne durumda?
İkinci arazimizi de aldık. Kısmetse Türkler için ikinci yaşam alanı olacak olan Porto Peramos 2'yi de yakında anlatırım.

11-) Yunanistan dışında projeniz olacak mı?
Yunanistan sınır ülkesi olmasından dolayı Mim Europe'un amiral gemisi olacak. Talepler de bunu doğruluyor. İlk hedefimiz Yunanistan'daki yatırımlarımızı artırmak. Belki bir medya, belki bir futbol takımı satın alabiliriz. Slovenya, Karadağ, Almanya da şu an açılma planlarına yaptığımız ülkeler arasında... 

12-) Çok teşekkür ederiz Emre bey... Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Ben teşekür ederim beni sayfalarında ağırladığınız için... Biz de herkesi önce 'portoperamos.com' adlı internet sitemizde, ardından da Kavala'da ağırlayıp Avrupa yolunda ilk adımlarını atmalarını sağlamak isteriz.

8 SORUDA PORTO PERAMOS PROJESİ..

Emre Ergül, 22 yıllık gazetecilik deneyimini inşaat sektörüne taşıdı!


1- Porto Peramos nerede?
İstanbul'a 460... Tekirdağ'a 320... Çanakkale'ye 420... Edirne'ye 300 km uzaklıkta bir cennet... İstanbul'dan Çeşme'ye, Bodrum'a gitmekten daha yakın, haftasonları dahi kalabileceğiniz cennetteki yazlığınız...


2- Projeyi yapan firma Türk mü, Yunanlı mı?
Yüzde 100 Türk sermayesi... Projenin sahibi Çanakkale'nin vergi ve konut hacminde 1 numaralı inşaat şirketi olan Mim İnşaat'tır. 12 yılda 2500'den fazla konut üreten Mim İnşaat, gayrimenkul deneyimini Ege'nin diğer yakasına taşıdı; Mayıs 2017'de Mim Greece'i kurdu. Porto Peramos, Mim Greece'in kontrolünde, Mim İnşaat'ın garantörlüğünde bir projedir.


3- Projenin başlangıç ve teslim tarihlerini öğrenebilir miyim?
Başlangıç tarihi Mayıs 2018'dir. Teslimat 1 yıl sonra, Mayıs 2019'da.


4- Türk vatandaşları Yunanistan'dan ev alabilir mi?
Tabii ki... Sadece sınır anlaşması gereği sınırdan Kavala'ya kadar olan bölgede alamaz. Porto Peramos projesi Kavala'ya bağlı Nea Peramos'ta yer alacak. O yüzden Yunanistan'da sadece vergi numarası çıkartarak tapu sahibi olabilirsiniz. Mim İnşaat ve Mim Greece olarak, vergi numarası çıkartmanızda, banka hesabı açmanızda, isterseniz bir avukat tutmanızda ve tapudaki işlemlerinizde yardımcı olacağız.

Emre Ergül, 22 yıllık gazetecilik deneyimini inşaat sektörüne taşıdı!


5- Yatırımcı olarak düşünüyorum... Evi kiralayabilir miyim?
Teslimattan hemen sonra, Mim Greece'in site yönetimi hizmeti hayata geçer geçmez... Sadece bir banka hesabı açmanız yeterli olacaktır. Eviniz Mim Greece garantisiyle kiralanır, siz yatırımınızın keyfini sürersiniz.


6- Yunanistan, ev alana oturum veriyor mu?
Evet... 250.000 Euro'luk gayrimenkul yatırımına Golden Visa yani oturum veriyor. İster 250.000 Euro değerinde bir ev alın, ister değeri toplam 250.000 Euro'yu bulan birkaç ev... Bu rakamı ulaşan kişi, sadece çekirdek aile değil, anne-babasını da kapsayan Altın Vize'yi alabiliyor.

7- Yunanistan Türk vatandaşları için güvenli mi?
Dedeağaç-Selanik arası Türk vatandaşlarının kendilerini en güvende hissedeceği bölgedir... Bunu sizi Türkçe karşılayan Yunanlı garsonlardan, restoranlardaki Türkçe menülerden anlayabilirsiniz... Nea Peramos'u Kapıdağ Yarımadası'ndan göçenlerin kurduğunu, köydeki herkesin Türkiye'yle bağı olduğunu ve hatta projenin bulunduğu caddenin isminin Kapadokya olduğunu hatırlatırız...

8- İki ülke arasında gerilim artar ve Yunanistan evime el koyarsa ne olur?
En sık karşılaştığımız bilgi kirliliği... Çünkü Yunanistan bir Avrupa Birliği ülkesi ve her birlik ülkesi gibi tek başına hareket edemez; kendi başına böyle bir karar alamaz. Çünkü Yunan makamlarından aldığınız tapu kazanılmış bir haktır... Aksi, şehir efsanesidir.

 

Emre Ergül kimdir?
 

 


Geri Dön