20 / 04 / 2024

Emlakçılık yetki belgesi düzenlemesi sektöre yarayacak!

Emlakçılık yetki belgesi düzenlemesi sektöre yarayacak!

Antalya Oto Galericiler Sitesi Arsa ve Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı İsmail Çağlar, 14 Ekim 2020 tarihinde çıkan taşınmaz ticareti revize yönetmeliğiyle birlikte yeni sorumlulukların ortaya çıktığını söyledi. 



Taşınmaz ticaretine ilişkin yönetmelik değişikliğiyle, emlakçılık faaliyetlerinde hizmet kalitesinin yükseltilmesi, haksız rekabetin ortadan kaldırılması ve kayıt dışılığın engellenmesinin amaçlandığını belirten Antalya Oto Galericiler Sitesi Arsa ve Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı İsmail Çağlar, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Akdeniz Manşet'ten Esra Altunkes'in haberine göre; İsmail Çağlar, “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik 14 Ekim 2020 tarihinde revize edilerek Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Taşınmaz ticaretine ilişkin yönetmelik değişikliğiyle, emlakçılık faaliyetlerinde hizmet kalitesinin artırılması, haksız rekabetin ortadan kaldırılması ve kayıt dışılığın önlenmesi amaçlanıyor. Taşınmaz ticareti ile yetki belgesi olmayanlar artık emlakçılık yapamayacakken, alım satıma aracılık hizmetine ilişkin hizmet bedeli oranı, satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde 4'ünden, kiralamalarda ise kira bedelinin bir aylık tutarından fazla olamayacak” değerlendirmesinde bulundu.   

Emlakçılık yetki belgesi düzenlemesi sektöre yarayacak!

Sektöre yarayacak  

Taşınmaz bilgi sistemi aracılığıyla web’den giriş yapılarak, Ticaret Bakanlığı sitesinde işletmeli ve sözleşmeli emlak danışmanlarının kayıt altına alınacağı bölüm olduğunu dile getiren Çağlar, “Gayrimenkul danışmanlarının her şeyden önce işletme sahibinin ofisinde alt kiracı olarak yer alması gerekecek, bunu sağladıktan sonra her gayrimenkul danışmanının vergi levhası açılışı, sözleşmeli işletme sözleşmesi, sorumlu emlak danışmanı sözleşmesi, aynı zamanda oda veya ticaret odasına kayıtlı olması ve akabinde de tabii ki mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerekiyor. Tüm bu ön hazırlıkları yaptıktan sonra belirtilen bölümden girişleri yaparak. 28 Şubat 2021 tarihine kadar bu işlemlerin yapılmış işlenmiş ve bildirilmiş olması gerekiyor. Sektör açısından çok olumlu bulduğumuz bu yönetmelik ile sektörün daha şeffaf olacağını ve hizmet kalitesinin artacağı kesindir. Bu yönetmelik, tüketiciyi yanıltıcı ilanlara son verme amacıyla sadece yetki belgesi olan işletmelerin ilan vermesine olanak tanıyacaktır” şeklinde konuştu. 

Emlak işletmelerinde çalışanlar dikkat! Son gün 28 Şubat!


Geri Dön