25 / 04 / 2024

Emlakçılık yetki belgesinde yarın son gün!

Emlakçılık yetki belgesinde yarın son gün!

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik için verilen son tarih 31 Ağustos 2020 olarak duyurulmuştu. Emlakçılık yetki belgesi alınmasında yarın son gün...



Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında 31 Ağustos'tan sonra taşınmaz ticareti yetki belgesi olmayanlar emlakçılık faaliyetinde bulunamayacak. 

Emlakçılık yetki belgesi ile yasa dışı emlakçıların faaliyet göstermesi engellenecek. Emlak sektöründe nitelikli kişiler emlakçılık yapabilecek. 

Yapılan düzenleme ile internetteki sahte ilanlar da engellenebilecek. Bir gayrimenkul için birden fazla ilan verilemeyecek. 

Yetki belgesi her bir işletme için ayrı ayrı düzenleniyor ve devredilmesi mümkün olmuyor. Bir işletmede birden fazla kişi de emlakçılık yapsa yalnızca 1 adet yetki belgesi veriliyor. 

Emlakçılık yetki belgesi için Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS) üzerinden başvuru yapılması gerekiyor. Başvuru yapıldıktan sonra izlenecek yolları takiben yetki belgesi 10 gün içinde alınıyor. 

Yetki belgesi olmadan emlakçılık faaliyetlerini yürüten işletmelere 3 bin liradan başlayan ve işlemin türüne göre 10 bin liraya kadar yükselen ceza uygulanacak. Bu cezalar 10 katına kadar çıkabilecek, yani yetki belgesi olmadan emlakçılık faaliyetlerini yürüten işletmelere 100 bin TL ceza kesilebilecek. 

Yetki belgesi almak için şu şartların taşınması gerekiyor: 

-Dükkanın net alanının en az 30 metrekare olması, arşiv bölümü bulunması ve teknik donanıma sahip olması,

-Meslek odasına kayıtlı olunması,

-Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması,

-Yetkili kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması, en az lise mezunu olması (31 Ağustos 2020 öncesinde meslek odasına kayıtlı olarak çalışan emlakçılarda lise mezunu olma şartı aranmayacak),

-Yetkili kişilerin iflas etmemiş veya konkordato ilan etmemiş olması,

-Yetkili kişilerin rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, terörün finansmanı, kaçakçılık, cinsel saldırı gibi suçlardan hüküm giymemiş olması.

Emlakçılık yetki belgesinin geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirlendi. 

Emlakçılıkta yeni dönem! Yetkisiz emlakçılık sona eriyor!


Geri Dön