18 / 04 / 2024

Emlakçıyı nereye şikayet edebilirim?

Emlakçıyı nereye şikayet edebilirim?

Bir ücret karşılığında, gayrimenkule ilişkin sözleşmelerin yapılması konusunda taraflar arasında aracılık eden kişiye emlakçı deniyor. Peki,emlakçının haksız para talebinde bulunması durumunda emlakçıyı nereye şikayet edebilirim?



Emlakçıyı nereye şikayet edebilirim?

Emlakçı; bir ücret karşılığında, gayrimenkule ilişkin sözleşmelerin yapılması konusunda taraflar arasında aracılık etmeyi meslek edinmiş kişiye deniyor.  Emlakçı, müşteri için aracılık faaliyetini, bir ücret yani komisyon karşılığında üstleniyor.


Bir emlakçı ile çalışıyorsanız satılık veya kiralık ev gezmelerinde kesinlikle hiçbir ücret ödenmesi gerekmiyor. Emlak şirketleri iki şekilde hizmet bedeli talep edebiliyorlar. Kiralamalarda kontrat imza edildikten sonra bir yıllık kiranın %10'u KDV hariç veya 1 yıllık kiranın %12'si KDV dahil. Satılıklarda tapu alım-satım işlemi gerçekleştikten sonra her iki taraftan ayrı ayrı %2 KDV hariç veya %3 KDV dahil olarak. 


Ekspertizlik veya benzeri hizmetler için yazılı bir tarife yer almıyor. Hizmet bedeli karşılıklı anlaşmaya göre belirleniyor.Alım-satım veya kiralamalarda yerin beğenilmesi durumunda mal sahibine kısa sürede ulaşılamaması halinde emlakçıya kaparo verilebiliyor ancak dikkat edilecek husus emlakçının işinde ciddi, profesyonel, vergi dairesine , ticaret odası veya esnaf odasına kayıtlı olmasıdır. Kayıtlı olduğuna dair belgelerini müşteri görmeyi talep edebiliyor.



Kiracı kontratında kira süresinin başlangıç ve bitiş tarihlerinin mutlaka yer alması ve kontratın uzaması halinde artışın hangi oranda veya nasıl olacağı yazılması gerekiyor. Kiracıya mutlaka kiralanan yer ile ilgili gerekli sözleşmeleri (elektrik, su vb.) kendi üstüne alma şartı konulmalıdır. Kiralamalarda en az bir aylık kira karşılığı teminat alınabiliyor. Emlakçının talep etmemesi gereken bir durumda müşteriden para talep etmesi durumunda emlakçı nereye şikeyet edilebilir?


Emlakçıyı nereye şikayet edebilirim?


Emlakçının ev göstermesinden bir  ücret talep etmesi,ekspertiz ya da benzer hizmetlerden ücret talep etmesi gibi durumlarda emlakçınızı şikayet etme hakkına sahip olabiliyorsuz. Emlakçınızı Tüketici  Hakem Heyeti'ne  şikayet ediliyorsunuz. 


Tüketici heyetine nasıl başvurulur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön