20 / 04 / 2024

Emlakta standartları yükselten yasa çıktı!

Emlakta standartları yükselten yasa çıktı!

Gayrimenkul danışmanlığında standartları belirlemek üzere uzun yıllardan bu yana beklenen yasa sonunda çıktı...



Gayrimenkul danışmanlığında standartları belirlemek üzere uzun yıllardan bu yana beklenen yasa sonunda çıktı. Ekonomist'ten Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Taşınmaz Ticareti Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

2019 yılında yaklaşık 2.4 milyon gayrimenkul satışı yapılırken, bu satışların ekonomik değeri yaklaşık 390 milyar TL oldu. Gayrimenkul satışlarının yüzde 50'si sayıları 60 binin üzerinde olan emlak işletmeleri aracılığıyla yapılıyor. Ülkemizde bakkal, manav gibi kayıt dışı emlak satışı yapanlarla birlikte emlakçılık yapanların sayısı artıyor.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yönetmelik değişikliği ile emlakçilik faaliyetlerinde hizmet kalitesinin artırılması, haksız rekabetin, kayıt dişiliğin önlenmesinin amaçlandığını açıkladı.

Pekcan, düzenleme ile emlakçilik faaliyetlerinin adil rekabet koşullarında, kolay, hızlı ve güvenli bir ortamda yapılmasını ve sektörün daha nitelikli hale getirilerek sağlıklı bir işleyişe kavuşturulmasının hedeflendiğini söyledi.

Faaliyetteki emlak işletmelerine yetki belgesi almaları için verilen geçiş süreci 31 Ağustos'ta sona erdi. Yetki belgesi almayanlar emlakçılık faaliyetinde bulunamayacak, yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlar hakkında idari yaptırım uygulanacak. Böylece gelişmiş ülkelerdeki gibi Türkiye'de de emlakçilik faaliyetleri eğitimli, gerekli yetkinliğe sahip kişilerce yürütülecek.

Yeni bir emlak işletmesi açılabilmesi için taşınmaz ticareti konusunda en az 100 saatlik eğitim alınması ve mezuniyet durumuna göre en az 12 ay veya altı ay emlak danışmanlığı yapılması gerek. Emlak alım satımına aracılıkta yüzde 4 olan hizmet bedeli üst sınırı ile kiralamaya aracılıkta bir aylık kira bedeli olarak uygulanan hizmet bedeli üst sınırı etkin " şekilde denetlenecek. Bu sınırların üzerinde hizmet bedeli tahsil eden emlakçılara idari yaptırım uygulanacak.

Bu uygulamada ısrar eden işletmelerin yetki belgeleri iptal edilecek.

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte yapılan düzenlemeler sonrasında emlak işletmelerinin sahip olması gereken yetki belgeleri, Ticaret il Müdürlükleri tarafından onaylanmaya başladı. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, sadece İstanbul'da son iki haftada bine yakın yetki belgesinin onaylandığını söylüyor. Emlak işletmelerinde aranan şartların kontrolünün belediyelere devredilmesi sonrasında, Ticaret il Müdürlükleri tarafından yer kontrollerinin artık yapılmadığını belirten Özelmacıklı, yetki belgesi için başvuruların internetteki Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden yapıldığını belirterek, başvuru yapmayan işletmelere başvuru yapmalarını öneriyor.
 

Emlakçılıkta haksız rekabet ortadan kalkacak! 


Geri Dön