26 / 04 / 2024

Emlakta tapu yükü hafifliyor!

Emlakta tapu yükü hafifliyor!

Maliye Bakanlığı'nın tapularla alakalı yetki almasına ilişkin yasa teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na verildi. Teklif ile emlakta tapu yükü hafifleyecek.



Maliye'nin tapularla ilgili yetki almasına ilişkin yasa teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunuldu. Teklifte inşaat sektörünün de yüzünü güldüren düzenlemeler yer alıyor. 


Maliye tapu harçlarında farklılığa gitmek için yetki alırken, yabancıya konut ve işyeri satışında KDV istisnası geliyor. İnşaat sektöründe önemli bir maliyet olan damga vergisi oranında indirim yaparak, hem mükellefleri hem de konut ya da iş yeri edinen vatandaşları önemli bir yükten kurtulacak. Tapu harcı oranları ile inşaat sektöründe kullanılan bazı kâğıtlar bakımından damga vergisi oranlarının farklılaştırılmasına olanak sağlanıyor.


Sabah / Hazal ATEŞ 


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı


TBMM’de görüşülmesine başlanan yeni torba yasada, geçen yıl 1.3 milyon adedi aşarak satış rekoru kıran konut sektörünü ilgilendiren 3 önemli düzenleme bulunuyor.


Maliye Bakanı Naci Ağbal yeniuygulamalardan birinin, yabancılar için getirilen KDV istisnası olduğunu söyledi. Ağbal, yabancı kişi veya şirketin, konut veya iş yeri alması durumunda KDV ödemeyeceğini belirtti.


Diğer uygulamayla farklı sözleşmelere farklı oranlarda damga vergisinin de uygulanabileceğini  belirten Ağbal, şöyle devam etti:


“Gayrimenkul piyasasına yönelik diğer düzenleme de tapu harcına yönelik. Gayrimenkul satışlarında tapu harcı, alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 2 oranında tahsil edilmektedir. Bu teklifle Bakanlar Kurulu’na yetki alıyoruz. Bu çerçevede, gayrimenkullerin türleri, gayrimenkul sertifikası karşılığı edinimi, sınıfları, büyüklükleri, bulunduğu yer ve vergi değerleri  itibarıyla farklı oranlar tespit edebileceğiz. Ayrıca büyükşehir veya diğer illerde gayrimenkullerin bulunduğu yere, büyüklüklerine, binanın birinci sınıf veya lüks olup olmamasına veya katma değer vergisinde uyguladığımız gibi arsanın birim metre kare emlak vergi değerine göre farklı oranlarda harç alınmasına imkan sağlamış olacağız.”


20 bin lira az ödeyecek

Ağbal, teklifle uyumlu mükellefe vergi indirimi konusunun da Meclisin gündemine geldiğini belirterek, şunları söyledi: “İndirimi ‘karnesi pekiyi’ olan mükelleflerimize vereceğiz. Şartları taşıyan bir kurumlar vergisi mükellefi, kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan örneğin 400 bin lira verginin yüzde 5’lik kısmını ödemeyecek. Yani vergisini 20 bin lira daha az ödemiş olacak.”  


Vatan


Geri Dön