27 / 04 / 2024

Emlakçılıkta haksız rekabet ortadan kalkacak! 

Emlakçılıkta haksız rekabet ortadan kalkacak! 

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik dahilinde emlak aracılık faaliyetlerinin, sadece Yetki Belgesi alan işletmeler tarafından yapılabileceğine dair yönetmelik Resmi Gazete'de yayınladı. Prokule Türkiye Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Hasan Gürlek söz konusu yeni yönetmeliği değerlendirdi.



Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik dahilinde emlak aracılık faaliyetleri sadece Yetki Belgesi alan işletmeler tarafından yapılabilecek. Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikte Yetki Belgesi olmayan danışmanlar emlakçılık yapamayacak. 

Emlakçılıkta haksız rekabet ortadan kalkacak! 

Yeni yönetmeliği değerlendiren Prokule Türkiye Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Hasan Gürlek, "Değişen yönetmelik ile haksız rekabet ortadan kaldırılacak, hizmet kalitesi artacak, emlakçılık meslekte kendini geliştirmiş profesyonel ellere bırakılarak işlemler daha hızlı gerçekleşecek ve güven ortamı oluşacak” dedi.

Hızlı ve güvenli emlakçılık başlıyor

Faaliyette bulunan emlak işletmelerine yetki belgelerini almaları için verilen süre 31 Ağustos 2020 tarihinde sona erdi. Bu tarihten itibaren yetki belgesi bulunmayan emlakçılık yapamayacak. Yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlara da idari ceza uygulanacak. Türkiye’de  emlakçılık artık iş tecrübesine sahip yetkin ve eğitimli kişiler tarafından yürütülecek.Yeni bir emlak işletmesi açılabilesi için en az 100 saatlik gayrimenkul ticareti konusunda eğitim alınması ve aynı zaman da mezuniyet halinde 6 ile 12 ay emlak danışmanlığı yapmış olması gerekiyor. 

Başka bir durum ise emlak işletmesinde sigortalı çalışanların “SEVİYE 4”, emlak işletmesi sahipleri ve yetkilileri ise “SEVİYE 5”  yeterlilik belgesi ile faaliyet gösterme yükümlülüğü olacak. Bunların sonucunda vatandaşlar daha kaliteli ve hızlı hizmet alacak.

Yanıltıcı ilanlara son 

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşları yanıltan ilanların da son bulacağını söyleyen Prokule Türkiye Gayrimenkul Yatırım uzmanı  Hasan Gürlek, "Değişen yönetmeliğe göre yetki belgesi olmayan işletmeler ilan sitelerine üye olamayacak. Bununla birlikte tüm ilanlarda yetki belgesinde ki işletme adı ve unvanı aynı zaman da yetki belgesi numarasının bulunması zorunlu olacak. Taşınmaza ilişkin bilgiler yanlış ve eksik verilmesi halinde idari para cezası uygulanacaktır" dedi.

Yetki belgesi olmayan emlakçılık yapamayacak!


Geri Dön