20 / 04 / 2024

Emre Arolat'ın tasarladığı Sancaklar Camisi en iyi dini yapı seçildi!

Emre Arolat'ın tasarladığı Sancaklar Camisi en iyi dini yapı seçildi!

Emre Arolat'ın tasarladığı Sancaklar Camisi, Singapur’da düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali'nde, bu yıl dini yapılar kategorisinde birincilik ödülü aldı. Arolat, Antakya Müze Otel ve Abdullah Gül Üniversitesi Sümer Kampüsü projeleriyle ödüller kazanmıştı




Singapur’da düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali'nde, bu yıl dini yapılar kategorisinde birincilik ödülü alan Sancaklar Camisi için seçici kurul, ışık ve maddenin en saf şekilde ortaya konduğu bu yapının iç mekanında hissedilen sükunet ve arınmışlık duygularından çok etkilendiklerini vurguladı. Mihrap duvarından sızan ve gün içinde sürekli değişkenlik gösteren doğal ışık ve kullanılan malzemelerin doğallığı övgüye değer bulundu. 

 

Sancaklar Camisi projesi, EAA-Emre Arolat Architects tarafından, biçim ve simgelere dayalı güncel mimari yönelimlerin aksine, sadece dinsel bir mekanın özüne odaklanarak tasarlandı. Bildik cami tipolojilerine referans veren tasarım vurgusundan olabildiğince uzak duran, kısırlaştırıcı kültürel yüklerden arınmış, neredeyse ilksel bir iç dünya yaratımı fikriyle yola çıkılan projede; yapının içinde yer aldığı çevre ile hemhal olmak üzere, bulunduğu arazinin eğiminde kaybolması, sanki hep o yerde imiş gibi toprağa karışması amaçlandı. 


Uluslararası mimarlık platformlarında bu yapının, cami mimarlığı hakkında Türkiye’de son yıllarda biçim, tipoloji ve referanslar arasına sıkışıp kalan tartışma ortamındaki tıkanıklığını açabilecek nitelikte bir tasarıma sahip olduğu belirtiliyor. Bu yıl altıncısı düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali (World Architectural Festival), dünyanın dört bir yanından mimarların bir araya gelerek farklı kategorilerde binlerce projeyi değerlendirildiği, günümüzün en önemli mimarlık etkinliklerinden biri olarak kabul ediliyor. 

 

EAA-Emre Arolat Architects, önceki yıllarda da aynı etkinlikte yer almış, içinde Antakya Müze Otel ve Abdullah Gül Üniversitesi Sümer Kampüsü'nün de bulunduğu projeler ile ödüller kazanmıştı. 




Geri Dön