08 / 05 / 2024

En çok talep hangi fiyat aralığındaki evlere geliyor?

En çok talep hangi fiyat aralığındaki evlere geliyor?

Türkiye'de ev satışları Nisan 2021'de, 2020 Nisan'a göre yüzde 124,1 arttı ve 95 bin 863 olurken, Türkiye'de ilk kez satılan ev sayısı Nisan'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 96,7 arttı ve 29 bin 212 olarak gerçekleşti.



Ayda 40 milyon sayfa görüntülenme sayısı ve 7.5 milyon ziyaretçi alan emlak seri ilan sektörünün lider sitesi Emlakjet, 400 bini bulan satılık ve kiralık emlak ilanından meydana gelen bir veri tabanında yapılan hareketler kapsamında hazırladığı Nisan 2021 emlak verilerini duyurdu. 

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de ev satışları Nisan 2021'de, 2020 Nisan'a göre yüzde 124,1 arttı ve 95 bin 863 olurken, Türkiye'de ilk kez satılan ev sayısı Nisan'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 96,7 arttı ve 29 bin 212 olarak gerçekleşti. Toplam ev satışları içinde ilk satışın payı ise yüzde 30,5 olarak belirlendi.

 En çok talep hangi fiyat aralığındaki evlere geliyor?

Emlakjet’in her ay farklı bir konu odağında araştırdığı verilere göre, satılık konut arayanların yüzde 70’i 500 bin Türk Lirası'ndan ucuz ev arıyor. Türkiye geneli satılık ev bütçe dağılımı değrlendirildiğinde, ev arayanların yüzde 24’ünün bütçesi 250 bin Türk Lirası'ndan az olurken, yüzde 46’sı ise 250 bin – 500 bin Türk Lirası aralığında satılık konut bakıyor. Bununla beraber satılık konut arayanların yüzde 22’sinin bütçesi 500 bin ila 1 milyon Türk Lirası arasında olurken, yüzde 8’inin bütçesi ile 1 milyon Türk Lirası'nı geçiyor.

Bununla beraber Emlakjet bünyesinde bulunan satılık ilanların yüzde 55’i 500 bin Türk Lirası'ndan ucuz evlerden meydana geliyor. Satılık ev ilanlarının yüzde 14’ü 250 bin Türk Lirası'ndan düşükken, 250 ila 500 bin Türk Lirası arasında satılması planlanan ev ilanlarının oranı ise yüzde 41 olarak belirlendi. 500 bin TL ila 1 milyon Türk Lirası arasında tutarlarda satış ilanı yayınlanan evlerin oranı yüzde 26 olurken, 1 milyon Türk Lirası'ndan fazla fiyatlı satılık ev ilanlarının oranı ise yüzde 19 oldu. Arz talep oranında 250-500 bin Türk Lirası ve 500 bin – 1 milyon Türk Lirası aralığında değişen evler birbirine yakın orana sahipken, 250 bin Türk Lirası altı ve 1 milyon Türk Lirası'ndan pahalı evler arasındaki arz talep oranındaki dengesizlik ön plana çıkıyor. 250 bin TL altı evlere talep arza göre çokken, 1 milyon TL'den pahalı konutlarda tam tersi bir durum mevcut. 

 En çok talep hangi fiyat aralığındaki evlere geliyor?

Yaş gruplarına göre bütçeler değerlendirildiğinde 18-24 yaş arası grup en çok 250 bin Türk Lirası altı (yüzde 40) ve 250-500 bin Türk Lirası (yüzde 40) bütçe ayırırken, yaş aralığı arttıkça ortalama bütçeler de yükseliyor. 25-40 yaş arası grupta en çok 250-500 bin Türk Lirası aralığı bütçe ayrıldığı görülürken (yüzde 54), 500 bin Türk Lirası üzeri evbütçesi oranı en yüksek olan grup ise 55 yaş üzeri (toplam yüzde 39) olarak kaydedildi.

Emlakjet verilerine göre; arama süreleri değerlendrildiğinde, satılık konut arayanların yüzde 40’ının 3 aydan uzun süredir arama gerçekleştirdikleri belirlendi.

Yıllık satılık konut fiyat artışında şampiyon Antalya, aylık liderliği İstanbul ile paylaştı

Emlakjet verilerine göre; kullanıcıların birçoğu satılık ev aramaya devam ederken, Nisan 2021'de ev araması yapanların oranı bir önceki ay ile aynı seviyede kaydedildi. Nisan 2021'de ev arayanların yüzde 60’ı satılık, yüzde 40’ı ise kiralık konut aramaları yaptı. Türkiye’de en ev aranan 5 şehir sırasıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa olarak kaydedildi. 

 En çok talep hangi fiyat aralığındaki evlere geliyor?

Satılık evlerde fiyat artışında lider; yıllık yüzde 37 yükselişle Antalya olurken, aylık bazda artışta yüzde 3 ile ilk sırada İstanbul ile yer aldı. Aylık satılık fiyat değişimi oranında Antalya ve İstanbul’u yüzde 2 artış ile  Ankara  ve yüzde 1 artış ile Bursa ve  İzmir  izledi. 

İlçelerde ise, en çok ev araması yine İstanbul-Beylikdüzü’nde yapılırken, aylık satılık ev fiyat değişimi ise yüzde 3 ile yukarı yönlü değişti. Beylikdüzü’nde satılık ev fiyat değişimi geçtiğimiz ay da eksi yüzde 2 olmuştu. Nisan 2021'de ilçelere göre konut aramasında Beylikdüzü’nü sırasıyla Gaziantep’in Şahinbey, Konya’nın Selçuklu, Ankara’nın Keçiören ve Çankaya ilçeleri izledi. İlçeler bazında aylık satılık ev fiyat değişiminde ise Konya Selçuklu ve Ankara Keçiören ilçeleri yüzde 3 artışla Beylikdüzü ile aynı seviyede oldu. 

Yıllık bazda satılık ev fiyat değişimine bakıldığında ise Gaziantep Şahinbey'de yüzde 44 artış ile en yakın rakibine (Konya Selçuklu yüzde 36) 8 puan fark attı ve lider oldu.  

Nisan ayı verilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, Nisan 2021'in gayrimenkul sektörü için Mayıs'ta uygulanan kapanmanın açıklanmasıyla öngörülenden düşük hareketle geçtiğine dikkat çekerek, “Konut satışları Nisan ayında yine 100 binin altında gerçekleşti. Satılık konutlarda fiyat artışı devam ederken kiralık aramalar da aydan aya artış göstermeye devam etti. Nisan ayında ele aldığımız satılık bütçe dosyasına göre en çok arama 250 bin Türk Lirası ile 500 bin Türk Lirası arasındaki daireler için yapılıyor. 500 bin Türk Lirası altı daire arayan gruplar tüm kullanıcıların yüzde 70’ini oluşturuyor. Bu gruptaki satılık ilanlarsa tüm ilanların yalnızca yüzde 55’ini oluşturuyor. Kredi faizlerindeki olası bir düşüş satılık piyasasındaki az talep dengesinin sağlanması için etkili olacaktır. Satılık piyasasındaki bütçesine göre konutu bulamayıp kiralık konuta yönelen kullanıcılar da kiralıklara talebi arttıran faktörlerden.” diye konuştu.

 En çok talep hangi fiyat aralığındaki evlere geliyor?

Yeni konut satışlarının payı yüzde 30

Faaliyette bulundukları Sarıyer bölgesinde yeni ve genç evlere olan ilginin oldukça yüksek olduğuna vurgu yapan Emlakjet Prestige Üyesi, Durukan Real Estate’in sahibi Mehmet Durukan, “Sarıyer’de çoğunluğu lüks konutlardan oluşan ilgi çekici bir portföyü yönetiyoruz. Maslak sıfır konut bakımından Sarıyer’in diğer bölgelerine göre daha zengin. TÜİK verilerine göre sıfır konutların Nisan ayında satışların yüzde 30’unu oluşturdu ve gayrimenkul sektörünün daha fazla canlanacağı aylarda bu oranın da artmasını öngörüyoruz. Son aylarda pandemi emlak sektörü etkilemiş olsa da doğru noktada bir araya gelen alıcı ve portföy satışa dönen işlemleri oluşturmaya devam etti. Kiralıklarsa oldukça hızlı sürelerde kiracılarla buluştu.” açıklamasında bulundu. 

 En çok talep hangi fiyat aralığındaki evlere geliyor?

Merkez Bankası verileri fiyat artışını doğruluyor

Emlakjet verileri kapsamında emlak piyasasını değerlendiren Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan ise, “Pandemiyle birlikte yavaşlayan konut satışları, 2020 Haziran ayında uygulanan cazip konut kredisi kampanyalarıyla oluşan taleple nefes almıştı. Eldeki konut stokları nedeniyle son birkaç yıldır müteahhitlerin yeni proje yapma isteksizliği, pandeminin ve artan malzeme fiyatlarının da etkisiyle iyice yükseldi.   Yeni konut arzının azalması nedeniyle, satılmayı bekleyen yeni / sıfır konutlarda fiyatlar yükseldi. Satılan daireden gelen gelirle yeni inşaatını finanse etmeyi hedefleyen müteahhit, elindeki sıfır konut fiyatlarını artırmaya veya daha az indirim yapmaya yöneldi. Merkez Bankası’nın Şubat 2021 tarihli yeni konutlar fiyat endeksinin son bir yılda Türkiye genelinde yüzde 32,2 oranında arttığını ortaya koyması bu yükselişi doğruluyor.” diye konuştu.

 En çok talep hangi fiyat aralığındaki evlere geliyor?

Satılık Konutlarda Arz Talep Dengesizliği

İsmail Özcan Emlakjet Nisan Kullanıcı Araştırması’ında çıkan arz-talep dengesizliğine ilişkin ise şu açıklamalarda bulundu: 

“Hanehalkı gelirinin aynı oranda artmadığını, yükselen enflasyon ve faizler çerçevesinde ifade etmek mümkün. Belli bir gelir seviyesindeki Türk vatandaşları birikim sıkıntısı nedeniyle, borçlanarak konut satın almayı tercih ediyor ve en uygun faiz oranıyla en düşük miktarda borçlanmak istiyor. Satışa sunulacak yeni / sıfır konutların bu gerçek çerçevesinde sunulması gerekir.”

Arz talep dengesizliğinin çözümüyle ilgili görüşlerini de paylaşan Özcan, “Geçmiş yıllarda 100 bin adet sosyal konut için 1 milyonun üzerinde başvuru geldiğini gördük, vatandaşın ne özellikte ne fiyatta ve nasıl bir ödeme planıyla konut aradığına, bu sosyal konut projesinin en güzel örnek. Vatandaşın 500 bin TL altındaki konutlara ilgisi var, piyasadaki arzı ise gerek arsa fiyatlarının gerekse de üretim maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle 500 bin TL’yi aşan fiyatlara sahip konutlardan oluşuyor. Artık Türkiye’de yeni bir mülkiyet sistemine geçmek gerekiyor; arsa maliyetlerini konutların, ticari ünitelerin ilk yatırım maliyetinden çıkarmak lazım, İngiltere’deki gibi yapı mülkiyetinin el değiştirdiği, arsa için arsa sahibine belli bir tutarda kira ödenen bir sisteme geçmek gerekiyor. Böyle bir mülkiyet sisteminde dar gelirlinin de kolaylıkla konut sahibi olabileceğini ifade edebilir, bu sisteme geçiş öncülüğü  TOKİ  ve Emlak Konut GYO’de olmalıdır.” açıklamasında bulundu.

Ev fiyatları en çok hangi ilçelerde arttı?

Kovid-19'la hangi tip konutlara talep arttı?


Geri Dön