26 / 04 / 2024

Ev fiyatları en çok hangi ilçelerde arttı?

Ev fiyatları en çok hangi ilçelerde arttı?

Koronavirüs salgınının etkisi ile evlerde geçirilen sürenin artması ve birçok kurumun uzaktan çalışma sistemine geçmesi ile daha büyük, balkonlu, bahçeli konutlara ve yazlık kesimlere olan taleplerde rekor artış yaşandı. Türkiye cazip konumuyla gayrimenkul sektöründe dikkatleri çekiyor.



Koronavirüs salgınının etkisi ile evlerde geçirilen sürenin artması ve birçok kurumun uzaktan çalışma sistemine geçmesi ile daha büyük, balkonlu, bahçeli konutlara ve yazlık kesimlere olan taleplerde rekor artış yaşandı.

Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre; yoğunlaşan talep sebebiyle de fiyatlar İspanya, Fransa ve İtalya'nın dünyaca ünlü turizm şehirleriyle yarışmaya başladı. 

Ev fiyatları en çok hangi ilçelerde arttı?

Yazlık kesimlerde ev fiyatları fiyatları en çok Datça, Bodrum ve Kaş'ta artış gösterdi. Endeksa'nın verilerine göre, Datça'da ev fiyatları son 1 senede yüzde 68, Kaş ve Bodrum'da ise yüzde 60 yükseldi. Datça'da metrekare fiyatları 8 bin 147 Türk Lirası, Bodrum'da 11 bin 554 Türk Lirası, Kaş'ta ise 10 bin 230 Türk Lirası'ndan başlıyor. İdealista verilerine göre ise İspanya'nın dünyaca ünlü Barselona'da metrekare fiyatları 2 bin 725 euro, Fransa Nice'de 3 bin 990 euro, İtalya'nın Salerno'da 1.659 euro'dan başlıyor. 

Datça, doğal güzelliklerinin yanı sıra yakınındaki kesimlere göre ev fiyatlarının daha düşük olduğu bir yerken, son bir senedeki artış ile beraber bölgedeki ortalama değerlerin seviyesine ulaştı. Bodrum ve Kaş ise hem yerli hem yabancı turistlerin her zaman gözde tatil bölgelerinden ve yoğun ilgi nedeniyle ev fiyatları yükseliyor. Bölgede ortalama ev fiyatları ise 830 bin 994 Türk Lirası'ndan başlarken, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 30 sene olarak belirlendi.

Ev fiyatları en çok hangi ilçelerde arttı?

Endeksa verilerine göre, satış fiyatlarının yükselmesi, fakat kiraların o kadar çok yükselmemesi nedeniyle geri dönüş sürelerinin 45 seneye kadar çıktığı yazlık bölgeler içerisinde en düşük geri dönüş süresi olan kesimler 26 sene ile Marmaris, Alanya ve Kuşadası olarak kaydedildi. Marmaris'te konut fiyatları son 1 senede yüzde 39 yükselirken, metrekare satış fiyatı 7 bin 107 Türk Lirası, ortalama ev fiyatı 994 bin 980 Türk Lirası olarak kaydedildi. Alanya'da ise ev fiyatları son 1 senede yüzde 49 yükseldi, metrekare satış fiyatı 5 bin 33 Türk Lirası, ortalama ev fiyatı ise 603 bin 960 Türk Lirası civarında gerçekleşti. Kuşadası'nda da ev fiyatları son 1 senede yüzde 56 artarken, metrekare satış fiyatı 4 bin 639 Türk Lirası, ortalama ev fiyatı 700 bin 489 Türk Lirası olarak belirlendi. 

Ev fiyatları en çok hangi ilçelerde arttı?

"Yabancı fonlar Türkiye'yi markajına aldı turizm yatırımları ilgi görecek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen günlerde gerçekleştirdiği yabancı yatırım çağrısı, bölgesel ve küresel fonların radarına girdi. 

Türkiye'nin yatırımda cazip bir bölge olduğuna dikkat çeken Super Group Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Gökçiler, "Brezilya'dan Hong Kong'a, Nijerya'dan Eritre'ye kadar çeşitli ülkelerden gayrimenkul alımı fırtınası başladı. Bahar aylarında da özellikle Kuveyt, Katar gibi Körfez'in zengin ülkelerinden ciddi yatırımların geleceğini söyleyebilirim. Turizm yatırımları öne çıkacak" diye konuştu.

Ev fiyatları en çok hangi ilçelerde arttı?

Gayrimenkul, turizm ve sağlık turizmi alanında avantajlı bir lokasyonda konumlanan Türkiye, bu alanlardan ekonomiye, yabancı para anlamında büyük katkı sunuyor. TÜİK'in açıkladığı Mart ayı konut satış istatistiklerine göre; Mart'ta İran vatandaşları Türkiye'den 663 ev aldı. İran vatandaşlarını sırasıyla, 644 ev ile Irak, 419 ev ile Rusya Federasyonu, 302 ev ile Afganistan ve 166 ev ile Kazakistan vatandaşları takip etti. Süper Group Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Gökçiler "Türkiye, rahatlıkla döviz ev yatırım çekebilecek olanaklara sahip bir ülke. Konforlu ve müşteri memnuniyetine önem veren tesislerimiz ve sağlık turizmi alanında başarılı doktorlarımız ile yabancıya güven veren sistemlerimiz var. Ülkemiz ve pandemi nedeniyle dünyamız, şu anda parlak bir dönemden geçmiyor olsa da, önümüzdeki 6 ay içinde bu alanlardaki gücümüze daha fazla yüklenilmesi gerektiğini düşünüyorum. Öte yandan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı yabancı yatırım çağrısı, bölgesel ve küresel fonların dikkatini çekti" şeklinde konuştu. Türkiye'nin riski az, kazancı yüksek bir pazar olduğuna dikkat çeken Dr. Ali Gökçiler, "Türkiye her zaman yatırımcılar için güvenli liman oldu. Dünyada en çok ziyaret edilen 6. Ülkeyiz. Turizm yatırımlarımız, dünya sıralamasında yine zirveleri zorluyor" dedi.

O ilçede fiyatlar uçtu! 2 milyona kiralık villa!

İstanbul'un hangi ilçelerinde arsa fiyatları arttı?

Satılık ev fiyatlarına pandemi etkisi!

Geri Dön