26 / 04 / 2024

Hangi ilçelerde yazlık ev fiyatları uçtu?

Hangi ilçelerde yazlık ev fiyatları uçtu?

Uzun zamandır Türkiye’nin gözde tatil mekanı olan Bodrum, yazlık ev piyasasında rasyonel olmayan bir artış sergiledi. EVA Gayrimenkul Değerleme Direktörü Filiz Akkaya, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Peki yzlık ev fiyatları en çok hangi ilçelerde arttı? İşte yazlıkta gözde bölgeler...



Uzun zamandır Türkiye’nin gözde tatil mekanı olan Bodrum, yazlık ev piyasasında rasyonel olmayan bir artış sergiledi. EVA Gayrimenkul Değerleme Direktörü Filiz Akkaya, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Akkaya, yazlık ev ortalama metrekare satış fiyatının 60 bin TL/metrekareye ulaştığını, denize çok yakın manzaralı ve yeni konutların 3-4 aylık sezonluk kira fiyatlarının ise 250 bin -300 bin Türk Lirası'na kadar çıktığını belirtti. Bodrum’u ise Çeşme ve Fethiye izliyor.

Hangi ilçelerde yazlık ev fiyatları uçtu?

EVA Gayrimenkul Değerleme Direktörü Filiz Akkaya, Bodrum’da, uzaktan çalışma sisteminin sürmesiyle artık kışlık kiralamaların da azımsanamayacağına dikkat çekti ve şunları kaydetti:

“Özellikle yazlık kullanıma uygun bahçeli evlere olan talep, koronavirüs salgını sebebiyle de bu yaz zirve yapacak. Yazlık konutların ortalama metrekare satış fiyatı 60 bin TL/metrekareye dayanırken, denize çok yakın manzaralı ve yeni evlerin 3-4 aylık sezonluk kira fiyatları ise 250 bin -300 bin  TL’ye kadar yükseldi. Denize uzak eski evlerin bile fiyatları çok yükselince işler değişti, bu beldedeki zaten zor olan kira ve satış fiyatlarına ulaşmak çok daha zorlaştı.”

Hangi ilçelerde yazlık ev fiyatları uçtu?

Fethiye’de de fiyatlar yüzde 50-60 arttı

Muğla’nın Bodrum’dan sonra yazlık satın alınan ve sezonluk kiralamalarla öne çıkan diğer beldesi Fethiye oldu. Fethiye’de özellikle dubleks evlerin satış fiyatları son 2 senede hem Kovid-19 salgınının etkisi hem de İngiliz vatandaşlarının bu bölgeye olan özel ilgisi sebebiyle yüzde 50-60 civarında artış gösterdi. Bölgenin özellikle yat turizmine de hizmet sunan ve bakir güzelliği ile ünlü olan yerleri Ölüdeniz-Ovacık-Hisarönü bölgeleri olarak öne çıktı. Bu bölgede gerek mevcut yapı stokunun az olması, gerekse imar sebebiyle yapılaşma hakkının az olması gerekçesiyle genelde büyük bahçeli ve havuzlu dubleks evler inşa ediliyor. Bu bölgede sezonluk dubleks kiralamalarında ise haftalık kiramalar ön plana çıkıyor, haftalık havuzlu villalarda kiralar 12 bin -20 bin Türk Lirası aralığında seyrediyor. Çalış ve Akarca tarafında ise havuzlu site içerisinde 1+1 evler ve küçük villalar haftalık 8 bin TL- 14 bin TL arasında fiyatlarla kiralanabiliyor. 

Hangi ilçelerde yazlık ev fiyatları uçtu?

Çeşme’de fiyatlar 20 bin TL/metrekare - 30 bin TL/metrekare

Çeşme’de en çok ilgiyle karşılaşılan yerler başta Alaçatı ve Ilıca mahallesi olmak üzere; Boyalık, Reisdere, Dalyan, Altınkum ve son senelerde ise Çiftlikköy mahallesi oldu. Alaçatı bölgesinde daha çok ikiz villa tipindeki villalar yapılıyor ve bu evlerin ortalama birim satış fiyatlarının 8 bin TL - 10 bin Türk Lirası/metrekare seviyesinde olduğu belirlendi. Alaçatı sörf yolu üzerinde bulunan Alaçatı-port bölgesinde ise satış fiyatları daha da yükseldi ve piyasa da 15 bin TL -20 bin Türk Lirası/metrekare arasında satış fiyatları bulunuyor

 Çeşme’nin bilinen ve prestijli yerleri olan Aya Yorgi Koyu, Boyalık Mevki, Ilıca Plajı, Paşa Limanı gibi alanlarda yapılan lüks sınıfındaki konsept projelerde 20 bi Türk Lirası/metrekare-30 bin Türk Lirası/metrekare fiyatlarından satışlar yapılıyor.

Hangi ilçelerde yazlık ev fiyatları uçtu?

Bodrum’dan sonra Çeşme ve Alaçatı

Bodrum’un ardından en pahalı sezonluk kiralamalar Çeşme ve Alaçatı da yapılıyor. Çeşme’de 3 aylık sezonluk kiralar 80 bin -150 bin Türk Lirası seviyesinde olurken, Alaçatı da havuzlu nispeten lüks sitelerde ise sezonluk kiralar 250 bin Türk Lirası'na kadar çıkıyor. Bu bölgede ki dubleks satılık ev fiyatları ve sezonluk kira tutarları son iki senede salgının da etkisiyle yükseldi ve Bodrum'u aratmayacak seviyelere ulaştı. 

Urla'da özellikle; İskele, İçmeler, Zeytinalanı, Kekliktepe ve Kuşçular’da ikinci el konut ve arsalara olan rağbet yükseliyor. Zeytinalanı-Kalabak bölgelerinde yaz-kış kullanıma uygun lüks site tarzı yapılaşmalar ön plana çıkıyor, birim satış fiyatları 10 bin TL - 18 bin  Türk Lirası/metrekare seviyesinde değişiyor. İskele, Çeşmealtı-Güvendik bölgesinde ki dubleks konutlarda ortalama birim metrekare satış fiyatları yaklaşık 13 bin Türk Lirası/metrekare olurken, Kekliktepe’de birkaç dönüm içindeki villalar 12 bin Türk Lirası/metrekare'den başlayan birim fiyatlarla satılıyor, müstakil havuzlu villaların fiyatları ise 3 milyon Türk Lirası'ndan başlıyor.

Hangi ilçelerde yazlık ev fiyatları uçtu?

Urla’da ortalama sezonluk kira fiyatları 45 bin -100 bin TL 

Urla’da sezonluk kiraya verilen yazlık dubleks konutlar Çeşme’ye göre daha eski olup; kira bedelleri Çeşme’ye göre çok daha ucuz fiyatlarda. Urla’da ortalama sezonluk kira fiyatları 45 bin -100 bin TL aralığında değişiyor.

Hangi ilçelerde yazlık ev fiyatları uçtu?

Arazi yatırımcılarının gözdesi Karaburun

Karaburun son senelerde yapımı süren Çeşme otobanına bağlantı yoluyla ön plana çıkıyor. Bakir doğası ve seyrek yapılaşması ve halk plajlarıyla dikkat çeken ilçe, son dönemde arazi yatırımcılarının gözdesi haline geldi. 3-5 dönümlük zeytinlik nitelikli tarlalar denize mesafelerine göre 150-400 Türk Lirası/metrekare aralığında satılıyor ve bu araziler bağ evlerinin inşaatı için seçiliyor. 

Hangi ilçelerde yazlık ev fiyatları uçtu?

Seferihisar en çok tercih edilenler arasında

Seferihisar’da ise büyük bahçeli evler denizden içerde bulunmasına karşın tercih edilme oranları arttı. Bahçe büyüklüğüne bağlı olarak fiyatlar değişiyor ancak müstakil konutlarda birim satış fiyatları 10 bin TL -20 bin Türk Lirası/metrekare aralığında değişiyor. Sığacık Marina etrafında ve Akarca mevkiinde de sahile yakın dubleks evler sezonluk şekilde kiralanıyor, ortalama 3 aylık sezonluk kira fiyatları 18 bin TL -50 bin TL arasında değişiyor. 

Hangi ilçelerde yazlık ev fiyatları uçtu?

Foça’da yazlık konutların ortalama satış fiyatları 12 bin TL-18 bin TL 

Foça, gerek İzmir-Menemen-Aliağa otoban bağlantısı, gerekse İstanbul –  İzmir  otoyolu projesi ile kolay ulaşım imkanı olan bir yer oldu. İzmir’in kuzey aksında bulunan Foça’da son iki senelik değer artışı yüzde 40 seviyesine ulaştı. Foça’da yazlık evlerin ortalama satış fiyatları Eski Foça’da çok fazla yükseldi ve 12 bin - 18 bin TL seviyesine ulaştı. Sezonluk 3 aylık kiralamalar ise 25 bin  Türk Lirası fiyatından başlıyor, Eski Foça’da 60 bin Türk Lirası'na kadar yükseliyor. 

Hangi ilçelerde yazlık ev fiyatları uçtu?

Dikili ve Çandarlı’da fiyatlar 6 bin 500 TL-10 bin TL arasında

Dikili ve Çandarlı son senelerde hem otoban bağlantısının açılması hem de arsa fiyatlarının çok daha uygun olması nedeniyle tercih edilir oldu. Dikili’de özellikle Bademli beldesi doğal ve bakir koylarının güzelliğiyle dikkat çekiyor. Dikili’de yazlık evlerin satış fiyatları 6 bin 500 Türk Lirası -10 bin Türk Lirası arasında değişiklik gösteriyor.

Hangi ilçelerde yazlık ev fiyatları uçtu?

Ege Bölgesinde Kuşadası en makul 

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde nüfus, yaz mevsimiyle beraber 4-5 kat artış gösterdi. Kuşadası’nda sezonluk evlerin yazlık amaçlı kira fiyatları nispeten daha uygun seviyelerde. Buna göre; 3 aylık sezonluk fiyatları 20 bin Türk Lirası'ndan başlıyor. Genelde dubleks yazlıklarından meydana gelen Davutlar bölgesinde de dublekslerin 3 aylık sezonluk kira fiyatları ise 30 bin TL -60 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.

Hangi ilçede ev fiyatları 2 katına çıktı?

En yüksek konut kirası hangi ilçelerde?

Günlük yazlık ev isyanı! 

Yazlık bölgelerde konut fiyatları uçuşa geçti! 


Geri Dön