27 / 04 / 2024

En düşük emekli maaşı 5 bin 500 mü oluyor? Tek bir rakam konuşuluyor!

En düşük emekli maaşı 5 bin 500 mü oluyor? Tek bir rakam konuşuluyor!

2023 yılında emekli maaş tabanlarında büyük bir iyileştirme beklentiler arasında. En düşük emekli maaşının asgari ücret ile eşit hale geleceği konuşuyor. Peki bu iddia gerçek mi? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte detaylar…



Kişilerin çalışma sürelerine göre emekli maaşları da değişiklik gösteriyor. Fakat bu sene yüksek enflasyonun hayat kriterlerini zor hale getirmesi gözleri taban maaşlarına çevirmiş oldu.

Ekim ayında yeni çalışmalar da bu şekilde hız kazandı. Milyonlarca kişinin beklemiş olduğu bazı yasal düzenlemeler ile ilgili çalışmalar başlatıldı. EYT’de sayı belli oldu ve aynı zamanda yasanın içeriği netleşmeye başladı. Emekli maaşlarına da asgari ücret seviyesi geleceği konuşuluyor.

EYT KADEMELİ OLACAK

EYT düzenlemesinde prime dayalı bir şekilde emekli olunacak. Belirli bir prim ve sene şartını yerine getirenler emekli olmaya hak kazanmış olacak. Primini tamamlayamayan ya da henüz yılı dolmamış çalışanlar kişiler de kademeli şekilde emeklilik sisteminden yararlanabilecek. Şartları tamamlayan kişiler emeklilik hakkı kazanacak. İlk etapta yaklaşık olarak 1.5 milyon vatandaşın emekli olacağı tahmin edilmekte. Geriye kalan 2-3 milyon vatandaşın da kademeli emeklilikten yararlanacağı düşünülüyor.

En düşük emekli maaşı 5 bin 500 mü oluyor? Tek bir rakam konuşuluyor!


Geri Dön