19 / 04 / 2024

En düşük emekli maaşı 5 bin lira! Asgari ücret 7 bin 500 lira! Rakamlar bir bir ortaya çıkıyor! Çalışan herkes bu habere

En düşük emekli maaşı 5 bin lira! Asgari ücret 7 bin 500 lira! Rakamlar bir bir ortaya çıkıyor! Çalışan herkes bu habere

Yıl sonunun yaklaşması ile birlikte yeni asgari ücret ve en düşük emekli maaşı ile ilgili ayrıntılar da ortaya çıkıyor. İşte detaylar…



Geçtiğimiz temmuz ayında asgari ücrete ve emekli maaşlarına gelen zamların ardından bütün emekli ve asgari ücret ile çalışanlar aralık ayında gelecek olan yeni zam haberini bekliyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri her sene ocak ve temmuz aylarında bir önceki altı aylık enflasyon kadar artış alıyorlar. Son olarak SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarında temmuz ayında % 42'inin üzerinde bir artış oldu. Bu noktada taban maaşlarda da iyileştirme gerçekleştirildi.

Ocak ayında 1. 500 liradan 2. 500 liraya çıkartılan taban maaş temmuz ayında 2. 500 liradan 3. 500 liraya yükseltilmişti. Bu şekilde en düşük emekli maaşı ocak ayından bakıldığında ise 3. 500 liraya çıkartılmış oldu. Şimdi ise bu taban maaşların yeniden yükseltilmesi ana gündem konusu.

Ocak ayı ile beraber gerçekleşen altı aylık enflasyon rakamı ve senelik enflasyon dikkate alınarak en düşük emekli maaşının enflasyonun üstünde artırılması beklenmekte. Burada belirlenecek 2023 senesi asgari ücret rakamının da etkili olması beklenmekte. En düşük emekli maaşının asgari ücret kadar olması da talep edilirken ocak ayında nasıl bir karar verileceği de son derece merak konusu oldu.

Taban maaşın belirlenmesinin sonrasında emekliler için altı aylık enflasyon oranı kadar da artış gerçekleşecek. Bu artış oranına ek bir puan eklenip eklenmeyeceği de görülecek olan enflasyon rakamına göre belirlenecek. Orta Vadeli Programdaki sene sonu beklentisi olan % 65 oranına göre altı aylık artışın % 20 civarında olması bekleniyor. Burada temmuz ayı ile ocak ayı arasında endeksteki değişim oranına bakılmakta.

% 8'İN ÜZERİNE EK PUAN

Memurlar ve memur emeklileri için ise toplu sözleşmede bulunan % 8'lik zam oranı ve altı aylık enflasyon rakamına göre fark ödenmesi söz konusu olmuş olacak. Ocak ayında ise toplu sözleşme zammı % 5 olan memur ve memur emeklileri için ek puan eklenmişti.

Memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmede % 5 şeklinde olan zam oranları enflasyon farkı hariç 2, 5 puan çoğaltılarak % 7,5 yapılmış ve enflasyon farkı ile birlikte oran % 30, 95 olmuştu. Temmuz ayında ise % 7 toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı almışlar ve zam oranı % 40'ın üzerine çıkmıştı. Ocak ayında % 8 olan toplu sözleşme zammının yine ek puan ile arttırılması bekleniyor. Bu şekilde memur ve memur emeklileri de yeni bir zam oranı ve oluşan enflasyon farkı ile güçlü bir artış almış bulunacaklar.

En düşük emekli maaşı 5 bin lira! Asgari ücret 7 bin 500 lira! Rakamlar bir bir ortaya çıkıyor! Çalışan herkes bu habere


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön