29 / 03 / 2024

En fazla ne kadar konut kredisi alabilirim?

En fazla ne kadar konut kredisi alabilirim?

1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olan karar gereğince konut kredisi evin belirlenen değerinin tamamına verilmiyor. Peki, "En fazla ne kadar konut kredisi alabilirim?" diyorsanız işte yanıtı...



En fazla ne kadar konut kredisi alabilirim?

Konut sahibi olmak isteyenler ancak yeterli nakiti olmayanlar bankaların uzun vadeli ve düşük faizli konut kredisini kullanabiliyor.


Konut kredisi kullandırma aşamasında hem talep sahibinin hem de kredi kullanılacak evin koşullara uygun olması gerekiyor. Ayrıca, kredi evin belirlenen değerinin tamamına verilmiyor. Peki, "En fazla ne kadar konut kredisi alabilirim?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olan uygulamaya göre, evin yüzde yüzüne kredi verilmiyor. 3980 sayılı ve 16 Aralık 2010 tarihli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kararına göre konut kredisi en fazla meskenin yüzde 75'ine veriliyor. 


Ancak kimi bankalar konutun tamamına kredi vermek adına yüzde 25'lik kısım için ayrı bir kredi hesabı açarak ihtiyaç kredisi adı altında kredi kullandırabiliyor.


Bu konuda dikkat edilmesi gereken nokta; kullanılan kredilerin aylık taksit ödemelerinin, kayıtlı gelirin yarısını geçmemesi önem teşkil ediyor. Çünkü bu durumda banka size ihtiyaç kredisini kullandırmada riskli görebiliyor.


Konut kredisinde tapu kimin üzerine olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön