24 / 04 / 2024

En pahalı ikinci el konutu İzmir sattı!

En pahalı ikinci el konutu İzmir sattı!

Geçtiğimiz ay için yapılan araştırmada İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alan İzmir, en pahalı ikinci el konutu sattı. Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi'nde bir önceki aya göre yüzde 1,41 oranında artış gerçekleşti.



 

İstanbul, bir önceki aya göre metrekare başına yüzde 1,79 değer artışıyla, Ağustos 2013'te ikinci el konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il olurken ikinciliğe de  İzmir  oturdu. 


Mortgage Uzmanı Garaııti'nin desteğiyle reidin.com ve GYODER tarafından Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, izmir ve Kocaeli'deki ikinci el ve yeni konutlara yönelik hazırlanan emlak endekslerinin 2013 Ağustos ayı raporu yayınlandı. 


Mortgage Uzmanı Garanti'nin desteğiyle hazırlanan reidin.com Emlak Endeks'ine göre, Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi'nde bir önceki aya göre yüzde 1,41; geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,95 oranında artış gerçekleşti. 


Artışlar sürecek İstanbul, bir önceki aya göre metrekare başma yüzde 1,79 değer artışıyla, Ağustos 2013'te ikinci el konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Aynı dönemde metrekare başma ikinci el konut satış fiyatları, İzmir'de yüzde 1,48, Kocaeli'nde yüzde 1,32, Adana'da yüzde 1,12, Ankara'da yüzde 1,00, Antalya'da yüzde 0,68 ve Bursa'da yüzde 0,49 oranında artmıştır. 


Ağustos aymda metrekare başma konut kiralanmn en fazla yükseldiği il, yüzde 2,27 artışla Kocaeli oldu. Aynı dönemde konut kira değerleri, Antalya'da yüzde 1,39, İstanbul'da yüzde 1,35, İzmir'de yüzde 1,24, Ankara'da yüzde 0,58, Adana'da yüzde 0,25 ve Bursa'da yüzde 0,20 oranında arttı. 

Yeni konut fiyatları geçtiğimiz ay, bir önceki aya göre yüzde 2,66 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,47 oranında yükseldi. 


 Yeni Konut Fiyat Endeksi Ağustos ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Aziz Torun, "İç talepteki canlanma sonucunda yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,9 büyüyen Türkiye ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 4,4 büyümeyi yakaladı. İnşaat sektöründeki büyüme hızlarına baktığımızda ise yılııı ilk çeyreğinde yüzde 5,9, ikinci çeyreğinde ise yüzde 7,6 büyümenin varlığını görüyoruz. Ülke ekonomisine kıyasla daha yüksek bir büyüme gösteren inşaat sektörümüzün dinamizmi ülke ekonomisine de son derece olumlu katkılar yapmaktadır. Diğer taraftan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Ağustos ayı verilerine baktığımızda ise aylık bazda yüzde 2,66 oranındaki artışın önemli olduğunu görüyoruz. Haziran'dan bu yana fiyatlarda görülen bu artış eğiliminin önümüzdeki dönemde de devanı edeceğini düşünüyorum" dedi.



Yenigün


Geri Dön