24 / 04 / 2024

Ender Yorgancılar: Çandarlı Limanı kaderine terk edilmesin!

 Ender Yorgancılar: Çandarlı Limanı kaderine terk edilmesin!

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar yaptığı açıklamada, 15 Mayıs 2011'de temeli atılan Çandarlı Limanı 'nın kaderine terk edilmemesi uyarısında bulundu.




Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 15 Mayıs 2011'de temeli atılan Çandarlı Limanı'nın kaderine terk edilmemesi uyarısında bulundu. 


Yorgancılar, yaptığı açıklamada, 2011'de başlayan projede teknik sebeplerden ötürü ilerleme kaydedilemediğini, Çandarlı'nın "35  İzmir  35 Proje" arasında belki de en önemli proje olarak dikkati çektiğini belirtti. 


Çandarlı Limanı'nın İzmir'in lojistik merkezi olarak 2023 hedeflerine ulaşmada büyük rol oynayacağını vurgulayan Yorgancılar, 2 bin metre rıhtım uzunluğu ve 4 milyon TEU (uluslararası gemi ticareti konteyner ölçü birimi) kapasitesinin 12 milyon TEU'ya yükselme kapasitesiyle dünyanın sayılı limanlarından biri olarak gösterildiğini ifade etti. Yorgancılar, "Çandarlı Limanı kaderine terk edilmesin. 2011'de başlayan projede teknik sebeplerden ötürü ilerleme kaydedilemiyor. Bölge ticaretini canlandırmasının ötesinde; istihdam, hammadde ve mamul madde aşamasında oluşturacağı katma değerle çok önemli bir konumda bulunan Kuzey Ege Çandarlı Limanı projesi şu anda atıl olarak beklemektedir" dedi.


- Yoğun rekabette avantaj sağlayacak


Yoğun küresel rekabetin yanı sıra Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyadan kaynaklanan jeopolitik risklere dikkati çeken Ender Yorgancılar, Çandarlı Limanı inşası ile ilgili ihale şartnamesinde değişiklik yapılması talebinde bulundu. Yorgancılar, şöyle dedi:


"5 Kasım 2013 tarihinde yapılan ihalede hiçbir firma eğer teklif vermiyorsa, bazı şartları değiştirmek gerektiği çok açıktır. İlk faz inşaatında 4 milyon TEU'ya ulaşmak ve limanın çevre bağlantılarını sağlayacak otoyol ve demiryolu bağlantılarının da yüklenici firmadan yapılmasını talep etmek çok gerçekçi bir yaklaşım değildir. Baktığımızda sonuçta, bekleyen bir liman ve bekleyen bir İzmir tablosu ile karşı karşıyayız."


EBSO olarak istek ve temennilerinin hiçbir İzmir projesinin askıda kalmaması olduğunu vurgulayan Yorgancılar, Çandarlı Limanı'nı sadece bir İzmir projesi olarak görmediklerini, Türkiye için büyük önem taşıdığını dile getirdi. 


Yorgancılar, "Limanın ilk yıllarda toplam 500 bin TEU'ya ancak ulaşılabileceği, kalan kapasitenin ise atıl kalacağı dikkate alınarak, ihalenin ilk fazında 500 bin TEU kapasitenin ve 500 m rıhtım uzunluğunun bulunması yeterli olacaktır. Bu şekilde en yakın zamanda yeniden ihaleye çıkılması ve projenin takibinin yapılmasını ülkemiz menfaatlerinden dolayı zorunlu görmekteyiz. Başta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız olmak üzere, İzmir’in kanaat önderlerinden, yazılı ve görsel medyamızdan Çandarlı Liman projesinin tamamlanması hususunda destek talep ediyoruz" açıklamasında bulundu.


 


AA


Geri Dön