25 / 04 / 2024

Enerji kimlik belgeli bina sayısı 1 milyona yaklaştı!

Enerji kimlik belgeli bina sayısı 1 milyona yaklaştı!

En çok Enerji kimlik belgeli binaya sahip bina mega kent İstanbul, Ankara ve İzmir'de yer alıyor. Enerji kimlik belgeli binalar, sera gazı salınımını daha önceki senelerde yapılan binalara oranla yüzde 60 oranında azalttı.



 

Türkiye'de, enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, israfın önlenmesi ve çevrenin korunmasını sağlamak amacıyla asgari olarak binanın enerji ihtiyacı, enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma/soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili önemli bilgileri içeren Enerji Kimlik Belgesi'ne (EKB) sahip bina sayısı 920 bin oldu.

Anadolu Ajansı muhabirinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgilere göre, 2011 yılında uygulamaya alınan EKB, bakanlığın geliştirdiği BEP-TR yazılımı üzerinden yetkili EKB uzmanları tarafından düzenleniyor.

EKB, 2011 yılından itibaren yapı ruhsatı alan tüm binalara, EKB uzmanlık eğitimi almış, yetkilendirilmiş mühendis ve mimarlarca veriliyor. Ülke genelinde 5 bin 100, EKB oluşturmaya yetkili firma mevcut ve bu firmalarda 6 bin 400 yetkili uzman görev yapıyor.

Mevcut ya da yeni bina için EKB uzmanlığı almak isteyen firma ve kişiler, gerekli eğitimleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkilendirdiği kuruluşlardan almak mümkün.

Ayrıca 1 Kasım 2017 tarihinden sonra düzenlenen EKB'ler, e-Devlet üzerinden de görülebiliyor.

Ekim 2019 tarihi itibarıyla EKB düzenlenmiş bina sayısı 920 bine ulaştı. Bu binaların 150 bini eski, 770 bini ise 2011 sonrası yapılan binalardan meydana geliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un talimatı doğrultusunda EKB uzmanları, belgelerin doğruluğu konusunda denetimlerine ara vermeden sürdürüyor.

En çok EKB'li bina İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de


En çok EKB'li bina 165 bin 983 ile İstanbul'da, 87 bin 806 ile Ankara'da ve 71 bin 278 ile İzmir'de mevcut.

En çok EKB belgesine sahip diğer şehirler ise şu şekilde;

"Bursa 40 bin 805, Antalya 38 bin 135, Kocaeli 35 bin 709, Muğla 31 bin 502, Konya 27 bin 182, Eskişehir 25 bin 487 ve Balıkesir 23 bin 968."

Bakanlık tarafından zorunlu hale getirilen EKB, ülke genelinde çevreci binaların sayısının artmasını, sera gazı salınımını da azalttı.

Bu kapsamda ülke genelinde 2011'den sonra yapılan 770 bin bina, sera gazı salınımını daha önceki senelerde yapılan binalara oranla yüzde 60 azalttı.

EKB nedir


5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre, EKB, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak amacıyla asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bazı bilgileri içeriyor.

Buzdolabı, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları artık yapılar için de geçerli kabul ediliyor. A sınıfı en verimli, G sınıfı ise  en düşük verimli seviyeyi belirtiyor.

Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye ise Enerji Kimlik Belgesi adı veriliyor. Yeni inşa edilecek veya inşa edilen binaların enerji kimlik belgesi sınıfının ise en düşük C olacak şekilde tasarlanıp inşa edilmesi gerekli. C sınıfından daha düşük seviyedeki binalara, kanunen iskan ruhsatı da verilmiyor.

Mevcut yapılar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu da bulunmuyor.

 

Binanızın Enerji Kimlik Belgesi'ni almayı unutmayın!


Geri Dön