25 / 04 / 2024

Enerji kimlik belgesi düzenleyecek uzmanlara eğitim verilecek

Enerji kimlik belgesi düzenleyecek uzmanlara eğitim verilecek

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, enerji kimlik belgesi düzenleyecek uzmanlara  ilişkin usul ve esasları belirledi



Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında Enerji Kimlik Belgesi (EKB) düzenleyecek uzmanlara ve bu uzmanlara eğitim verecek eğitici kuruluşlar bünyesindeki eğiticilere verilecek eğitimlere, sınavlara ve eğitici kuruluşların yetkilendirilmelerine ilişkin usul ve esasları belirledi.

Bakanlığın konuya ilişkin tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, eğitici kuruluş olarak faaliyet göstermek isteyen kuruluşlar Bakanlığa müracaat edecekler ve Bakanlık tarafından belirlenen eğitimi aldıktan sonra uygulanacak yazılı sınavda başarılı olmaları halinde yetki belgesine sahip olacaklar.

EKB uzmanları ise Bakanlık tarafından belirlenen esaslar dahilinde eğitici kuruluşlar tarafından uygulanacak yazılı sınavda başarılı olmaları halinde yetki belgesi alacaklar. Yetki belgesi alan EKB uzmanlarına ayrıca, Bakanlık tarafından şifre ve kullanıcı adı verilecek.

Eğiticilerin ve EKB uzmanlarının eğitim süreleri, 6 saat teorik ve 12 saat uygulama olmak üzere toplam 18 saatten az olmayacak.

Eğiticilerin eğitimleri ve sınavları, Bakanlık, EKB uzmanlarının eğitimleri ve sınavları ise eğitici kuruluşlar tarafından gerçekleştirilecek.

Bakanlık ve eğitici kuruluşlar, Yetki belgesinin ve dönemlerini katılımcı sayısı 25'i aşmayacak şekilde, gelen talepler doğrultusunda internet sayfalarında ilan edecekler.

Yetki belgesinin geçerlilik süresi 10 yıl olacak. Bu belgenin yenilenmesi için 10 yıllık sürenin bitiminde eğitime katılmaksızın, yeniden sınava girilerek 100 üzerinden en az 70 puan alınması gerekecek.

Eğitici kuruluşlar ve Bakanlık ve eğitici kuruluşlartarafından denetlenecek.
AA


Geri Dön