19 / 04 / 2024

Enerji kimlik belgesine ilişkin 4 soru TBMM'de!

Enerji kimlik belgesine ilişkin 4 soru TBMM'de!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, enerji kimlik belgesi alan binalar ile Enerji Performansı Yönetmeliğine uymadığı için yapı ruhsatı verilmeyen binaları meclis gündemine taşıdı..



Enerji kimlik belgesine ilişkin 4 soru TBMM de!


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, enerji kimlik belgesi alan binalara, Enerji Performansı Yönetmeliğine uymadığı için yapı ruhsatı verilmeyen binalara ve binaların dönüşümünün teşvikine ilişkin soru önergesi hazırladı. Gürer sorularının Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


"5627 sayılı Enerji verimliliği kanunu ile enerji kaynaklarından daha verimli yararlanma k, enerji tüketimini azaltmak için düzenlemelere gidilmişti. 2.5.2017 tarihinden itibaren bina ve bağımsız bölüm satış ve kiralanmasında enerji kimlik belgesi aranacaktı. Bu bağlamda binaların Enerji Performansı Yönetmenliği de 05.12.2008 tarihli remi gazetede yayınlandı. Yönetmenlikte belirlenen enerji performansına uymayan bina projelerine yapı ruhsatı verilmemesi ve 10 yılda mevcut binaların Enerji Kimlik Belgesi alınmasını gerekli kılıyordu." şeklinde açıklamalarda bulunan Gürer 4 soru hazırladı.


Gürer'in soruları

1) Ülkemizde kaç bina kanuna uygun enerji kimlik belgesi almıştır?

2) Ülkemizde Yönetmenliğe uygun bulunmadığı için yapı ruhsatı verilmeyen bina var mıdır? Var ise sayısı kaçtır?

3) 10 yıllık süre sonunda yönetmenliğe uygun hale getirilmeyen binaların dönüşümü için Teşvik ve destek sağlanması düşünülmekte midir?

4) Toplam inşaat alanı dikkate alınarak küçük binaların enerji kimlik belgeleri ile ilgili düzenleme yapılmış mıdır? Bu anlamda kaç bina saptanmıştır?


Geri Dön