23 / 04 / 2024

Enerji krizi Avrupa'nın 'Efendisi' oldu!

Enerji krizi Avrupa'nın 'Efendisi' oldu!

Fransa'da enerji fiyatları yükselirken, halkın talaşa yönelmesiyle, odun satan şirketlerin hisseleri borsada hızla yükselmeye başladı.



Fransız kanalı BFMTV'nin haberine göre önümüzdeki kış öncesi doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artış vatandaşları alternatif yakıtlara yöneltti. Aynı zamanda Ukrayna-Rusya savaşı ve Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz akışını kısıtlaması nedeniyle Fransa'da elektrik ve doğalgaz fiyatları yükselirken, halk ısınmanın daha ucuz olduğu gerekçesiyle talaşlara yöneldi.

Ayrıca, odun talebindeki artış, hükümetin yeşil yakıtı teşvik etmesinden ve son iki yılda akaryakıt ve kömürlü kazanların kurulmasının yasaklanmasından kaynaklandı. Fuel Chip Heating National Association'a göre 2020-2021 yılları arasında talaş sobası satışları yüzde 1, talaş kazanı satışları yüzde 120 arttı. Talep arttıkça talaş fiyatları da ton başına 300- 400 euro'ya yükseldi. 

Odun ile talaş satışıyla tanınan bazı Fransız şirketleri, hisselerinin borsada yüzde 700 arttığını gördü. Fransız Yakıtlar, Yakıtlar ve Isıtma Derneği geçtiğimiz günlerde ülkede yakıt olarak talaşların yüksek talep gördüğünü duyurdu. Yüksek talep nedeniyle odun arzı sıkıntısı yaşansa da, enerji sıkıntısı korkusu tüketicileri kıştan önce odun depolamaya yöneltti. Öte yandan Fransız basını, Rusya'nın doğalgaz kesintisi ve enerji eksikliği nedeniyle ülkede gösterge elektrik fiyatının 1.075 euro/megavat/saat'e yükselerek 2023 tarihi rekorunu kıracağını yazdı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön