19 / 04 / 2024

Engellilerin ücretsiz seyahati için kartlar yenilendi!

Engellilerin ücretsiz seyahati için kartlar yenilendi!

Daha önceki kartların, kişinin ağır engelli olup olmadığına dair bir ibare içermemesinden hareket geçen bakanlık, ağır engellilerin ve refakatçilerinin ücretsiz seyahat hakkından herhangi bir problemle karşılaşmadan faydalanması için kartları yeniledi




Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, engellilerin ücretsiz seyahat hakkından yararlanırken de kullanabilecekleri ''Engelliler İçin Kimlik Kartları''nı yeniledi. Kartlarda, kart sahibinin ağır engellilik durumu ile ulaşımda refakatçi bulundurma hakkı belirtilecek.


Müsteşar Ahmet Zahteroğulları imzasıyla illere gönderilen duyuruda, 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'da yapılan değişiklik hatırlatıldı.


Değişiklikle, engelliler için sağlık kurulu raporuyla yüzde 40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendilerine ve ağır engellilerin kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere birlikte yolculuk ettikleri refakatçilerine, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanma imkanı getirildiği ifade edildi.


-Problem yaşamamaları için 


Ücretsiz seyahat hakkının kullanımına ilişkin hususları düzenleyecek yönetmelik çalışmalarının  yürütüldüğü kaydedilen duyuruda, Engelliler İçin Kimlik Kartı'nın bakanlık il müdürlerince verildiği anımsatıldı.


Ayrıca, daha önceki Engelliler İçin Kimlik Kartı'nın, kart hamilinin ağır engelli olup olmadığına dair bir ibare içermediği ifade edilerek, ağır engellilerin ve refakatçilerinin bu haktan herhangi bir problemle karşılaşmadan faydalanmasını sağlamak üzere, kartın ''ağır engellilik'' bilgisini de içerecek şekilde revize edilmesi zorunluluğunun doğduğu da belirtildi.


-Yeni kart için eskiler iade edilecek


Bu çerçevede kartlar, ağır engellilik bilgisini de içerecek şekilde revize edildi, yeni tasarıma uygun kartlar ise il müdürlüklerine gönderildi. 


Engelliler İçin Kimlik Kartı'nın yeni tasarımında, güvenlik unsurlarının artırılması ve daha işlevsel bir kullanımın sağlanması amaçlı bir takım değişiklikler yapıldı. Buna göre, ağır engelli bireylerin kartlarına ''Ulaşımda Refakatçi Hakkı Vardır'' ibaresi eklendi, ağır engelli olmayan bireylerin kartlarında ilgili bölüm boş bırakıldı.


Engelliler İçin Kimlik Kartı sahibi olan ve ağır engelliliğini ispatlayıp yeni kart talebinde bulunan vatandaşlardan mevcut kartları iade alınacak ve yenisi düzenlenecek.


AA


Geri Dön